آیا تابحال به این مسئله فکر کرده اید که برای شروع یک زندگی مشترک به چه مهارت هایی نیاز دارید؟ تابحال شده با خود بگویید که چرا برای مهمترین رویداد زندگی انسان هیچ نوع آموزش رسمی خاصی وجود ندارد؟ مسلما زندگی زناشویی، پدیده ای است که نیاز به مهارت های بسیاری دارد. در این مقاله به بررسی نکات و مهارت ها و آگاهی هایی قبل از ازدواج باید فرا بگیرید می پردازیم.

متاسفانه برخی  فکر می کنند که همین که خانم خانه غذا درست کردن و خانه داری را بلد باشد و همین که مرد بتواند مایحتاج مالی زندگی را تامین کند و همچنین هر دو بتوانند نیازهای جنسی یکدیگر را برطرف کنند، زندگی مشترک به خوبی پیش خواهد رفت. اما این تفکر کاملا اشتباهی است، اگر چه چنین مواردی لازمه شروع زندگی مشترک هستند ولی کافی نمی باشند و موارد مهم تر دیگری تحت عنوان مهارت های زندگی و آگاهی های پیش از ازدواج هستند که موفقیت زندگی مشترک را تضمین می کنند.

پیشنهاد مشاور: چرا برخی از رابطه های دوستی و ازدواج سرانجام خوبی ندارند؟

مهارت های زندگی، مجموعه توانایی های روانی – اجتماعی هستند که به فرد کمک می کنند تا در مسیر رشد و ارتقا و سازگاری با خود، دیگران و محیط گام بردارد و بتواند با مقابله موثر با چالش ها و مقتضیات زندگی مشترک، زندگی خود را بهبود ببخشد. 

در واقع داشتن زندگی زناشویی شاد و موفق خواسته و آرمان هر انسان متاهلی است و انسان همواره به دنبال آن است و تحقق این آرمان ها با کسب آگاهی های پیش از ازدواج و مهارت های مناسب امکان پذیر خواهد بود.

ما در این مقاله سعی کرده ایم شما را با انواع مهارت های مورد نیاز برای شروع زندگی مشترک آماده کنیم. بنابراین ادامه مقاله را از دست ندهید.

امیدواریم که با مطالعه این مطالب و کسب آگاهی به دنبال خود شناسی و تلاش برای کسب این مهارت ها قدم بردارید تا بتوانید در آینده زندگی مشترک موفقی را تجربه کنید.

آگاهی های قبل از ازدواج که کسی به شما نمی گوید

مهارت های لازم برای شروع زندگی زناشویی

  • خودشناسی

خودشناسی، اصطلاحی در روانشناسی است و به دانش فردی در مورد خود به کار می رود و فرد بوسیله آن به توصیف اطلاعات فردی خود می پردازد.

خودشناسی مرتبط با خود اندیشی، فکر کردن در مورد خود، انتقاد از خود یا حتی پرسشگری و قضاوت از تفکر خود، محسوب می شود. 

تعریف خود به عنوان فردی درون گرا، برون گرا، هیجان خواه یا احساساتی نوعی رسیدن به خودشناسی است.

اولین و مهمترین مهارت برای داشتن زندگی مشترک موفق، خودشناسی است. 

در واقع تا زمانی که فرد نتواند شناخت مطلوبی از خود کسب کند و تا زمانی که متوجه نباشد که دقیقا در زندگی به دنبال چه چیزی است و چه نوع سبک زندگی را دوست دارد، نمی تواند با همسر خود ارتباط مطلوبی برقرار کند چون در صورت عدم شناخت خود، همسرتان، مدام دچار سردرگمی می شود و متوجه نخواهد بود که شیوه درست رفتار و برخورد با شما چگونه است و شما دقیقا چه نیازهایی دارید.

پیشنهاد مشاور: عاشق خودتان شوید تا وارد رابطه سمی نشوید+ تمرین

برخی افراد به اشتباه فکر می کنند که خود را به خوبی می شناسند، اما کسب شناخت از خود آنطور که به نظر می رسد آسان نیست و بسیاری از افراد به دلیل عدم تحمل انتقاد و همچنین عدم واکاوی خود به شناخت مطلوبی از خود دست پیدا نمی کنند و همین امر می تواند زمینه ساز بروز بسیاری از مشکلات زناشویی باشد.

خودشناسی می تواند زیرمجموعه های مختلفی داشته باشد. 

شناخت هویت خود و داشتن تعریف مشخص از خود و همچنین آگاهی از علاقمندی ها، ظرفیت ها و توانمندی ها از جمله مواردی هستند که در خودشناسی جای می گیرند.

یکی دیگر از مسائل مهم در خودشناسی شناخت غریزه جنسی خود است.

نیاز جنسی و برطرف  کردن آن یکی از عوامل اصلی سوق دادن انسان به سمت ازدواج است و وجود تعارض در روابط جنسی، می تواند در روابط زناشویی تاثیر منفی بسیاری بگذارد. بنابراین نیاز است که پیش از ازدواج شناخت کافی و دقیق نسبت به این غریزه و نحوه کارکرد آن ر بدست آورید تا از طریق کسب شناخت بتوانید به خوبی آن را مدیریت و کنترل کنید تا با کم توجهی یا بی توجهی به نیازهای جنسی همسرتان، در رابطه زناشویی تان اختلال ایجاد نکنید.

  • کسب مهارت های روان شناختی

کسب حد نصابی از رشد شناختی و عاطفی، صلاحیت و توانمندی فرد را برای شروع زندگی مشترک مشخص می سازد. البته این مهارت ها در طی زمان و متناسب با مراحل بعدی زندگی (مشخص شدن نقش ها و پذیرش آن ها) به رشد و تکامل می رسند و به حد مطلوب خود می رسند. ولی برای شروع زندگی مشترک داشتن حداقلی از این مهارت ها نیاز است.

مهارت های شناختی به معنای توانایی تفکر درست و پردازش آن افکار، استدلال و حل مسئله در شرایط مختلف است. 

رشد عاطفی نیز به معنای شناخت عواطف و احساسات و نحوه درست ابراز آن ها و همچنین مدیریتشان می باشد.

  • دارا بودن بهداشت و سلامت روان

شاید در نگاه اول سلامت جسمی بیشتر از سلامت روان اهمیت داشته باشد، ولی دارا بودن سلامت روان یکی از فاکتورهای اصلی آمادگی های قبل از ازدواج است. 

سلامت روان زیر مجموعه توانمندی های روانشناختی است و همچنین ارتباط مستقیمی با سلامت جسمانی دارد و اگر فردی از سلامت روان برخوردار نباشد ممکن است به مرور از نظر جسمی نیز با مشکل مواجه شود. 

مشکلات روانی می تواند مانعی جدی برای ازدواج موفق باشند، بنابراین فردی که در آستانه ازدواج است باید اهمیت زیادی برای این مسئله قائل باشد و نیاز است که با کسب مهارت و بینش نسبت به رفتار و عواطف خود از بروز این موانع به طور جد جلوگیری کند. 

پیشنهاد مشاور: سوالات سلامت جسمی در ازدواج

همچنین اگر فردی احساس می کند که مبتلا به اختلال روانشناختی خاص مثل اختلال افسردگی، اضطراب، وسواس و غیره است، نیاز است که قبل از هر گونه اقدامی برای ازدواج در جهت بهبود و رفع این مسئله گام بردارد و به این امید که با ازدواج می تواند مشکلات روان شناختی اش را حل کند، نباشد چون این تفکری غلط است و در صورت عدم حل این مشکلات و شروع زندگی مشترک نه تنها این مشکلات برطرف نخواهند شد بلکه ممکن است شدت نیز پیدا کنند. 

یادتان باشد که همسر شما قرار نیست فرشته نجات شما و حلال مشکلات پیش از ازدواجتان باشد و شما با ازدواج قرار است که مسئولیت سنگینی را بر عهده بگیرید و برای بر عهده گرفتن این مسئولیت نیاز است که از نظر شناختی آماده و در شرایط مساعدی باشید.

  • مهارت های ارتباطی از آگاهی های قبل ازدواج

اگر شما مهارت های ارتباطی کافی را بلد نباشید و توانایی خوب گوش دادن، خوب صحبت کردن و تجزیه و تحلیل صحبت ها و رفتارهای همسرتان را نداشته باشید و همچنین نتوانید در مورد اختلاف های بین فردیتان به درستی و به صورت مسالمت آمیز گفت و گو کنید، نمی توانید به آرامش و رضایت و هماهنگی در زندگی زناشویی دست پیدا کنید.

باید خودتان را برای این مسئله که ممکن است هر از گاهی بین شما و همسرتان اختلافاتی به وجود بیاید آماده کنید و بدانید که وجود اختلاف بین زن و مرد و به طور کلی بین افراد حتی پدر و مادر، خواهر و برادر و غیره امری کاملا طبیعی است، ولی اگر شما نتوانید در مورد مشکلات بین فردی و زناشویی تان گفت و گو کنید و نتوانید اختلافات و سوء تفاهمات را به صورت مسالمت آمیز حل کنید، قطعا در زندگی مشترکتان به مشکل بر می خورید، بنابراین داشتن مهارت حل مسالمت آمیز و منطقی مشکلات بین فردی اهمیت زیادی دارد.

پیشنهاد مشاور: 8 نکته مهم برای ارتباط موثر با همسر

داشتن توانایی های مثل درک متقابل، همدلی و گوش دادن فعال و همچنین مهارت هایی (مثل شوخ طبعی، عوض کردن بحث و غیره) برای کاهش تنش و ناراحتی در زمان های حساس، می تواند به شما در حفظ رابطه زناشویی موفق کمک کند.

  • مهارت ابراز صمیمیت

تصور کنید که زندگی مشترکتان را شروع کرده اید و علاقه زیادی نیز به همسر خود دارید ولی توانایی ابراز علاقه به همسر خود را ندارید. به نظرتان چه اتفاقی می افتد؟

طبیعی است که روز به روز ارتباط عاطفی بین شما کمرنگ تر خواهد شد و زندگی مشترک برایتان کسل کننده می شود.

بنابراین بسیار مهم است که شما توانایی ابراز علاقه، صمیمیت، محبت کردن و عشق ورزیدن به همسر خود را بلد باشید و بتوانید به همسرتان در گفتار و رفتارتان عشق و علاقه تان را نشان دهید. طبیعی است که اگر چنین مهارتی نداشته باشید همسر شما تصور می کند که به او علاقه ای ندارید. 

همچنین زمانی که در آینده صاحب فرزند شوید، فرزند شما نیز به ابراز محبت کلامی و رفتاری شما نیاز دارد و در صورت عدم توانایی در ابراز محبت و صمیمیت، شخصیت و روحیه فرزند شما آسیب می بیند و احساس رها شدگی می کند.

  • آگاهی از تفاوت های زن و مرد

مسلما زن و مرد تفاوت های شخصیتی و رفتاری زیادی با یکدیگر دارند، همچنین هر کدام از آن ها نقش ها و مسئولیت های مختلفی در زندگی زناشویی دارند. 

شناخت این تفاوت ها برای شروع زندکی مشترک اهمیت زیادی دارد و کسی که قصد دارد زندگی مشترک را شروع کند نیاز است که نسبت به خصوصیات و نیازهای جنس مخالف خود اطلاعات کسب کند تا بتواند در شرایط مناسب و در تعامل با همسر خود، رفتار مناسبی داشته باشد.

پیشنهاد مشاور:تفاوت عجیب میان زنان و مردان | آخرین شواهد علمی

مثلا نیاز است که آقایان بدانند که زن ها نسبت به مردان عاطفی تر، احساسی تر و حساس ترند و برون ریزی عاطفی و احساسی در آن ها بالاتر است و همین امر باعث می شود که در مواقع ناراحتی و اختلاف، نیاز به صحبت کردن و برون ریزی احساسی داشته باشند، که البته چنین خصوصیاتی معمولا نقطه مقابل آقایان است. 

اغلب آقایان در هنگام ناراحتی تمایل به سکوت و درون ریزی دارند و ترجیح می دهند که مدتی را تنها باشند. حال اگر آقایان و خانم ها نسبت به این تفاوت ها آگاه نباشند و هر کدام بر اساس نیازها و خصوصیات خودشان سعی در رفع نیازهای همسرشان بکنند، با مشکلات زیادی در زندگی مواجه می شوند. 

همچنین اگاهی از نقش ها و مسئولیت های متفاوت زن و مرد در زندگی زناشویی از جمله مسائل مهم است که نیاز است در جهت کسب آگاهی در مورد آن تلاش شود.

اگر چه تعیین مسئولیت ها مسئله ای توافقی بین زن و مرد بر حسب شرایط زندگی شان است، اما باید بدانیم که زن و مرد هر کدام نقش مخصوص به خود را در زندگی دارند و با توجه به نقشی که در آن قرار گرفته اند نیاز است مسئولیت پذیر و مسئولیت شناس باشند و حقوق و تکالیف خود و همسرشان را بدانند. بهترین زمان برای آموختن این فاکتور، سنین آستانه ازدواج است.

آگاهی های قبل از ازدواج که کسی به شما نمی گوید

  • داشتن  مهارت تصمیم گیری و توانایی حل مسئله

زندگی مشترک پر از چالش است و ممکن است شما در زندگی مشترک تان مدام با مسائلی مواجه شوید که نیاز به بررسی، تصمیم گیری و به کارگیری راه حل های مناسب در مورد آن داشته باشید. بنابراین داشتن توانایی حل مسئله از اهمیت ویژه ای برخوردار است. 

پیشنهاد مشاور:مراحل شناخت همسر در خواستگاری

همچنین شیوه تصمیم گیری شما در روند زندگی مشترکتان بسیار می تواند موثر باشد. اگر شما  خودرای و مستقل از همسرتان رفتار کنید و بدون توجه به نظر او تصمیم گیری کنید و برای نظر او اهمیت و ارزشی قائل نباشید، نمی توانید رابطه صمیمی با همسرتان داشته باشید. نیاز است که بدانید زندگی مشترک متفاوت از زندگی در دوران مجردی است و هر چقدر هم که شما به توانایی های خود در تصمیم گیری اطمینان دارید نیاز است که به نظر همسرتان نیز در امر تصمیم گیری اهمیت بدهید و با او مشورت کنید.

  • داشتن آگاهی های حقوقی از آگاهی های پیش ازدواج

تا به الان هر مسئله ای را مطرح کردیم به چگونگی ارتقاء رضایت زناشویی مربوط می شد، اما نیاز است که این را بدانید که ممکن است در زندگی زناشویی خود به مشکل بخورید و از آنجایی که هیچ چیزی قابل پیش بینی نیست ممکن است شما در زندگی مشترکتان در شرایطی قرار بگیرید که مجبور به جدایی شوید، در واقع نمی شود گفت که زندگی همیشه گل و بلبل است و عشق و علاقه بین شما تحت هر شرایطی و برای همیشه باقی می ماند، بنابراین قبل از گذاشتن هر قول و قراری با فرد مورد نظرتان، حتما نسبت به توانایی خود برای تحقق وعده هایتان مطمئن شوید و همینطور سعی کنید حداقل آگاهی ها را نسبت به حقوق زناشویی خود و همینطور قوانین مهریه و نفقه و دیگر موارد کسب کنید. دادگاه خانواده پر از انسان هایی است که به دلیل تصمیمات هیجانی و عدم آگاهی از موارد حقوقی به درماندگی رسیده اند و کاری از دستشان جز تسلیم بر نمی آید.

پیشنهاد مشاور: تقسیم وظایف در خانه | نظافت کردن با مرد و تعمیر وسایل با زن؟

بدانید که با تصمیم برای شروع زندگی مشترک، شما وارد مقطع مهمی از زندگی خود می شوید و نیاز است برای ورود به این مقطع مهم از زندگی تان، آموزش دیده باشید و اطلاعات کافی داشته باشید و با آمادگی وارد زندگی مشترک شوید. 

حق شما داشتن زندگی خوب و با آرامش در کنار همسرتان است، بنابراین با کسب آگاهی های قبل از ازدواج و تلاش برای تقویت مهارت های مورد نیاز، خودتان را برای یک رابطه موفق که می توانید از آن لذت ببرید آماده می کنید.

دقت کنید که کسب این مهارت ها نیاز به مطالعه و همچنین آموزش تحت نظر مشاور دارد و شما می توانید با مراجعه به مشاور در جهت خودشناسی، بهبود خلق و افزایش سلامت روان، کسب مهارت های بین فردی، اقدام کنید. برای این منظور می توانید از تخصص و مهارت روانشناسان مرکز مشاوره ستاره ایرانیان استفاده کنید و شروع یک زندگی موفق را به خودتان نوید دهید.

شما می توانید برای راهنمایی تخصصی با مراکز برتر مشاوره فردی همچون "مرکز مشاوره ستاره زندگی" تماس حاصل کنید، رزرو وقت: 02122354282 و 02122247100 و  09035673050 و 09108347597