کمرویی (تشخیص تا راه حل های درمانی)


کم رویی چیست و چگونه درمان می شود؟ کمرویی یک ناتوانی و معلولیت فراگیر اجتماعی به حساب می آید. در هر جامعه درصد قابل توجهی از کودکان، نوجوانان و بزرگسالان با این اختلال رفتاری و عامل بازدارنده ی رشد شخصیت اجتماعی مواجه هستند. در بسیاری از موارد کم رویی اصلی ترین مانع برای شکوفایی خلاقیت در افراد شناخته می شود.

کم رویی یک مهارت های اجتماعی است

انسان به صورت ذاتی موجودی اجتماعی است و نیاز دارد که با بقیه افراد ارتباط برقرار کند. 

نیاز های اصلی انسان و شکوفا شدن استعداد و خلاقیت او از طریق تعامل بین فردی و ارتباطات اجتماعی ارضاء می شود.

دانش آموزان و دانشجویانی بسیاری وجود دارند که به دلیل کم رویی و معلولیت اجتماعی از نظر پیشرفت تحصیلی و خلاقیت نمره ی کم تری نسبت به همسالان خود دریافت می کنند.

پدیده ی کم رویی در بین بزرگسالان و افراد مسن بسیار پیچیده است و با افزایش سن پیچیده تر هم می شود.

تقریباً همه ی ما به گونه ای کم رویی را در شرایط مختلف تجربه کرده ایم. اما نکته مهم این است که بعضی ها در همه ی شرایط و موقعیت های اجتماعی به کم رویی دچار می شوند.

روند تحولات اجتماعی نشان می دهد که با گذشت زمان، افزایش پیچیدگی روابط بین فردی و تشدید فشار های اجتماعی، گوشه گیری ها و تک روی های شدید تر و گسترده تر می شود. 

مگر این که با تشخیص سریع و استفاده از روش های تربیتی و درمانی مناسبت از گسترش کم رویی و تشدید آن جلوگیری کنیم.

باید توجه داشت که کم رویی می تواند به تدریج به نوعی بیماری روانی تبدیل شود. بنابراین باید هرچه سریع تر مورد درمان قرار بگیرد.

کم رویی - دختر کمرو - کمرویی در کودکان مرکز مشاوره ستاره (1)

کم رویی چیست؟

کم رویی یک توجه غیر عادی و مضطربانه به خویشتن در موقعیت های اجتماعی است که در نتیجه ی آن فرد دچار نوعی تنش روانی-عضلانی می شود و زمینه بروز رفتار های خام و نسنجیده یا واکنش های نادرست در او افزایش می یابد.

به زبانی دیگر کم رویی یعنی خود توجهی و ترس از مواجه شدن با دیگران.

بنابراین به طور خلاصه کمرویی:

  1. کم رویی روبرو شدن با افراد جدید را برای فرد نگران کننده و دشوار می سازد.
  2. کم رویی وارد شدن به مکان های جدید و ایجاد کسب و کار تازه را برای فرد سخت می کند.
  3. کمرویی سبب مخفی شدن فرد از اجتماع و باعث ایجاد احساس عجز در فرد می شود.

کم رویی از دیدگاه بین فرهنگی

کمرویی یک پدیده گسترده و متنوع است که در نزد افراد، خانواده و جوامع مختلف، معانی گوناگونی دارد.

کودک یا نوجوان ممکن است از نظر روانشناسی کم رو باشند ولی از دید پدر و مادر و جامعه یک فرد مودب و سر به زیر شناخته شوند.

به بیان دیگر افراد کم رو معمولا افراد ساده، مودب و بی آزار تلقی می شوند و بخاطر کمرو بودن مورد ستایش قرار می گیرند.

بعضی دیگر هم این ویژگی را برای پسران نامناسب و برای دختران شایسته می دانند. در حالی که کم رویی همان طور که عنوان شد یک معلولیت اجتماعی و نابهنجاری برای هردو جنسیت به شمار می آید.

در جوامع غربی به دلیل رقابت های گسترده، آزادی و سلطه طلبی درصد افراد مبتلا به کم رویی فوق العاده کم تر از جوامعی است که کودکان را به سخت کوشی و قناعت تشویق می کنند.

به طور مثال تحقیقات انجام شده نشان می دهد که کمرویی در کودکان چینی بسیار بیش تر از کودکان آمریکایی است در حالی که هر دو این کشور ها پیشرفته هستند.

به همین دلیل در جوامع کمونیستی کمرویی رواج بیش تری دارد.

کم رویی - دختر کمرو - کمرویی در کودکان مرکز مشاوره ستاره (1)

عامل اصلی ترس و اضطراب اجتماعی

بسیاری از محققان و متخصصان، ریشه ی اصلی کم رویی را ترس یا اضطراب اجتماعی می دانند، بنابراین لازم است اشاره ی مختصری به اضطراب و اضطراب اجتماعی داشته باشیم.

اضطراب

 اضطراب از نظر علمی و روانشناسی به معنای ناآرامی، هراس و ترس ناخوشایند و فراگیر است.

اگر بخواهیم راحت تر بگوییم اضطراب یک پاسخ طبیعی در برابر هر نوع تهدید و اخطاری به فرد درباره ی خطر است.

الگوی اضطراب کاملاً فطری است و در حد متعادل باعث بقای انسان می شود.

اما زمانی که نگرانی های فرد نسبت به مسائل مختلف شدت پیدا کند، به تدریج شاهد رشد اضطراب مرضی در فرد خواهیم بود.

اضطراب ریشه ای درونی و روانی دارد و در مراحل رشد شخصیت پدیدار می شود.

هنگامی که چنین استرسی بر فرد غلبه می کند، به مرور اعتماد به نفس او کاهش یافته و برقراری ارتباط متقابل با افراد برای او به حداقل می رسد، اگر این مشکل ادامه پیدا کند فرد به تدریج احساس تنش، افسردگی، ناتوانی، ناآرامی و گوشه گیری پیدا می کند.

در تعدیل اضطراب عوامل بسیاری دخیل هستند. از این عوامل می توان به نحوه نگرش و بازخورد فرد، باور های قلبی، اعتقادات دینی، اجتماع و تربیت خانوادگی او اشاره کرد.

کم رویی - دختر کمرو - کمرویی در کودکان مرکز ستاره

ترس و اضطراب اجتماعی چیست؟

فردی که دچار اضطراب اجتماعی است هیچ علاقه ای به آغاز ارتباط با دیگران ندارد و از قرار گرفتن در موقعیت های جدید هراس دارد. 

او تصور می کند که با قرار گرفتن در موقعیت های جدید مورد ارزیابی و قضاوت بقیه افراد قرار می گیرد. یا حتی در شرایطی احساس می کند که دیگران قصد تحقیر او را دارند.

البته باید دقت کرد که تمام انسان ها از این که مورد ارزیابی قرار بگیرند احساس بدی دارند اما آن دسته از کودکان، نوجوانان و بزرگسالان دچار اضطراب اجتماعی هستند که ترس غیر منطقی از این موضوع دارند و به دلیل این ترس از حضور در اجتماع خودداری می کنند.

برای مثال برای کسانی که از اضطراب اجتماعی رنج می برند دشوار و یا حتی غیر ممکن به نظر می رسد که بتوانند در گزینش های شغلی و تحصیلی حضور پیدا کنند یا به اتاقی که مملو از آدم های غریبه است وارد شوند.

برای این قبیل افراد، اضطراب یک ویژگی شخصیتی به حساب می آید نه یک وضعیت گذرا.

اضطراب اجتماعی در موارد زیر مشاهده می شود.

  1. ترس از عدم تأیید یا انتقاد توسط دیگران
  2. ترس از طرد شدن توسط جامعه
  3. ترس از مواجه شدن با جنس مخالف
  4. ترس از قرار گرفتن در موقعیتی که باید مصمم و قاطع جواب داد.
  5. ترس از ناتوانی در برقراری و حفظ رابطه بین فردی
  6. ترس از مقابله با شرایط خاص مانند پرخاشگری ها
  7. ترس از بروز تعارض و دوگانگی و طرد شدن به وسیله والدین


شما می توانید برای راهنمایی تخصصی با مراکز برتر مشاوره فردی همچون "مرکز مشاوره ستاره" تماس حاصل کنید، رزرو وقت: 02122354282 و 02122247100 و  09035673050 و 09108347597 


چرا گرفتار کم رویی و اضطراب اجتماعی می شوید؟

چرا گرفتار کم رویی و اضطراب اجتماعی می شوید؟

اضطراب اجتماعی از کجا می آید و چه عاملی باعث ایجاد آن می شود؟ چه رابطه ای با کمرویی دارد؟ چرا گرفتار کم رویی و اضطراب اجتماعی می شوید؟ علل ایجاد اضطراب اجتماعی به چند دسته تقسیم می شود.

5 باور غلط درباره کمرویی و اضطراب اجتماعی+ درمان

5 باور غلط درباره کمرویی و اضطراب اجتماعی+ درمان

آیا کمرویی و اضطراب اجتماعی فرق دارد؟ آیا به عزت نفس مربوط می شود؟ اگر فردی خجالتی هستید احتمالا تاکنون با این سوالات برخورد کرده اید.

علل کمرویی چیست؟ چرا در مدرسه و اجتماع کم رویی هستید؟

علل کمرویی چیست؟ چرا در مدرسه و اجتماع کم رویی هستید؟

برای پاسخ به سوال، چرا در مدرسه و اجتماع کم رویی هستید؟ باید ابتدا سوال علل کمرویی چیست؟ را پاسخ بدهم. از نظر روانشناسی  توجه داشته باشید که کمرویی یک ویژگی ارثی محسوب نمی شود بلکه در اثر روابط نادرست بین فردی در مراحل اولیه رشد در خانه و مدرسه پدیدار می شود. در متن زیر به مواردی که باعث ایجاد کمرویی می شوند می پردازیم.

آیا احساس تنهایی می کنید؟

آیا احساس تنهایی می کنید؟

احساس تنهایی یک واکنش هیجانی است. فردی که قادر نیست با دیگران ارتباط برقرار کند احساس می کند که از دیگران جدا شده است  و نمی تواند احساسات خوشایند، ناخوشایند، ترس ها و نگرانی های خود را با ما در میان بگذارید.

چگونه ارتباط چشمی برقرار کنیم

چگونه ارتباط چشمی برقرار کنیم

آیا مشکل نگاه مستقیم در چشم و مشکل در ارتباط چشمی با دیگران دارید؟ تمرین های تماس چشمی می تواند ناشی از اضطراب اجتماعی و یا کمرویی باشد و شما نیاز به روش های ارتباط چشمی برای تماس با جنس مخالف (دختر و پسر) و یا دوستانتان داشته باشید. همه چیز درباره ارتباط چشمی بیان شده است.

خجالت و کمرویی نباید با درونگرایی اشتباه گرفته شود

خجالت و کمرویی نباید با درونگرایی اشتباه گرفته شود

ما همواره درک نادرستی از کمرویی، خجالت کشیدن، اضطراب اجتماعی و درونگرایی داشته و همه را یکسان می پنداریم.کمرویی راحت تر از اضطراب اجتماعی درک می شود زیرا عمومیت بیش تری بین مردم دارد. کمرویی در دوران نوجوانی و جوانی بیش تر دیده می شود و تحمل آن می تواند برای فرد دردناک باشد.

اضطراب اجتماعی چیست؟ تفاونت آن با کمرویی و خجالت کشیدن

اضطراب اجتماعی چیست؟ تفاونت آن با کمرویی و خجالت کشیدن

اضطراب اجتماعی شامل هراس، بی قراری و نگرانی هایی می شود که اغلب افراد در روابط خود با دیگران آن را به نوعی تجربه می کنند. بعضی از افرادی که در روابط اجتماعی خود با دیگران به مشکل برمیخورند بیان می دارند که کمرو و خجالتی هستند.

غلبه بر کمرویی و اضطراب اجتماعی و خجالت کشیدن

غلبه بر کمرویی و اضطراب اجتماعی و خجالت کشیدن

برای غلبه بر کمرویی و اضطراب اجتماعی فرد باید بیاموزد که چگونه چرخه اضطراب را از بین ببرد. اگر این چرخه ادامه پیدا کند اضطراب فرد بیش تر می شود و بر تمام ابعاد زندگی او اثر می گذارد. درمان خجالت کشیدن و کمرویی به این صورت انجام می شود.

همه چیز درباره اضطراب اجتماعی و کمرویی

همه چیز درباره اضطراب اجتماعی و کمرویی

روانشناسان ما به سوالات عمومی و تخصصی شما در زمنیه اضطراب اجتماعی و کمرویی پاسخ داده اند.می توانید در بخش کامنت های سوالات دیگر خود را مطرح کنید تا پاسخ داده شود.

ویژگی های رفتاری افراد کمرو | آیا کمرو هستید؟

ویژگی های رفتاری افراد کمرو | آیا کمرو هستید؟

آیا کمرو هستید؟ ویژگی های رفتاری افراد کمرو در محیط خانواده و دوستان و با افراد غریبه چگونه است؟ از دیدگاه زیستی می توان گفت که ویژگی های مشترکی را می توان بین کسانی که دچار کمرویی هستند پیدا کرد. در این خصوص می توان به علایم فیزیکی مانند تپش قلب، سرخ شدن چهره، انقباض عضلانی، اضطراب، تغییر تن صدا، مشکلات تنفسی و غددی اشاره کرد.

از شر کمرویی برای همیشه خلاص شوید

از شر کمرویی برای همیشه خلاص شوید

کمرویی پدیده ای است که در بسیاری از افراد جهان به صورت طیفی از حالت خفیف تا شدید خجالتی بودن را مشاهده می کنند، مشکل کمرویی می تواند بسیار آزار دهنده باشد، بسیاری از افراد  آن را یکی از مهم ترین عوامل شکست در زندگی شان می دانند.

آنچه افراد کمرو را از پا در می آورد+درمان

آنچه افراد کمرو را از پا در می آورد+درمان

داشتن ارتباطات اجتماعی از جمله عوامل مهم برای حفظ سلامت روان انسان است و با این ارتباطات است که بسیاری از نیازهای انسان ارضا می شود و احساس خوشبختی می کند. اما با این حال بسیاری از افراد هستند که در برقراری ارتباطات اجتماعی، شروع و حفظ روابط سازنده مشکل دارند،  این افراد درگیر کمرویی هستند که در این مقاله به طور کامل به بررسی و درمان کمرویی پرداخته می شود.

دسته‌بندی