زندگی مشترک زمانی برای شما لذت بخش است که با یکدیگر همکاری داشته باشید یعنی در کنار هم باشید و در صورت بروز مشکلات با کمک هم آن  را برطرف کنید. اما متاسفانه همسر بی مسئولیت باعث می شود که ارتباط میان زوجین خراب شده و صمیمیت بین آن ها کاهش یابد.

بنابراین اگر با یکدیگر همکاری و هماهنگی داشته باشید زندگی لذت بخشی را تجربه خواهید کرد.

 اگر در برابر مسئولیت پذیری بی تفاوت باشید، تمام مسئولیت بر دوش یک نفر می‌افتد و این بی ‌مسئولیتی کانون گرم خانواده را از هم می پاشد.

 همین بی مسئولیتی، رابطه میان اعضای خانواده را به خطر می‌اندازد و باعث می شود که مسئولیت ها به درستی تقسیم نشوند.

فایل صوتی این مطلب برای شما تهیه شده است لطفا اشتراک گذاری فراموش نشود.

بی مسئولیتی چیست؟

بی مسئولیتی یکی از ویژگی‌های نامتعارف شخصیتی است که متاسفانه در برخی افراد دیده می شود و می تواند ریشه در خانواده یا دوستان داشته باشد بی مسئولیتی است. هم نشینی با افراد بی مسئولیت باعث می‌شود که این خصلت در آن‌ها به وجود بیاید و آن ها به این نتیجه می رسند که با نپذیرفتن مسئولیت، زندگی بهتری خواهند داشت.

به خاطر داشته باشید که دوستان و همنشینان تاثیر زیادی در رفتار شما دارند بنابراین باید دوستان مناسبی را برای خود انتخاب کنید.

بعضی مواقع افراد به بی مسئولیتی عادت می کنند، از چنین فردی نمی توان انتظار کاری داشت و همین موضوع باعث می شود ویژگی های دیگری مثل لجبازی و توقع در آن ها ایجاد شود.

دلایل بی مسئولیتی همسر

 یکی از از موضوعات مهم در زندگی مسئولیت پذیری است و اگر یکی از افراد به هر دلیلی از مسئولیت خود سرباز زند زندگی آن ها دچار مشکل خواهد شد.

 بی مسئولیتی ویژگی نادرستی است و هر فرد ممکن است به آن مبتلا شود و بار تمام مشکلات را روی دوش طرف مقابل بیندازد.

 ممکن است شما از اطرافیان خود شنیده باشید که از بی مسئولیتی طرف مقابل شاکی هستند یعنی هم مجبورند به امور خانه و هم بیرون از خانه رسیدگی کنند و تمام فشارها روی آن ها است.

اما بی مسئولیتی فقط شامل کارهای خانه نمی شود، برخی از افراد مسئولیت اشتباهات و انتخابات خود را هم گردن نمی گیرند و همیشه جامعه، خانواده و دیگران را مقصر می دانند و سرزنش می کنند.

در ادامه دلایلی که باعث عدم مسئولیت پذیری می شود، ذکر شده است.

  • عدم بلوغ فکری

 افراد زیادی با بی مسئولیتی‌ مواجه هستند که ریشه آن در این است که آمادگی لازم برای ازدواج را ندارند و به بلوغ فکری و روانی مناسب نرسیده‌اند.

 مسئولیت پذیری یکی از زیرشاخه های بلوغ فکری و عقلی است.

اگر می خواهید زندگی موفق و شادی داشته باشید باید بتوانید مسئولیت‌های زندگی را گردن بگیرید و آن ها را به درستی انجام دهید.

  • سوءتفاهم ها در معنای ازدواج

افراد ممکن است برای ازدواج معیارهای سطحی داشته باشند و به معنای واقعی ازدواج فکر نکرده باشند. هدف آن ها از ازدواج، رسیدن به آرزوهای دوران جوانی شان می باشد. به عبارت دیگر ازدواج برای آن ها راهی برای جدایی و رسیدن به آرزوهایشان است.

برخی افراد نیز همسر خود را مانند یک مادر یا پدر می دانند که باید به آن ها رسیدگی کند و مشکلات آن ها را بر طرف کند.

  • بی مسئولیتی مالی

مسئولیت ناپذیری مالی و اقتصادی و نداشتن انگیزه نشان دهنده ناپختگی و عدم بلوغ فکری است. این دسته از مردان و زنان زیر بار مسئولیت نمی روند حرکت آن ها بیشتر به سمت جوانی است تا عقل و منطق.

معمولا این افراد شرایطی را ایجاد می کنند که همسرانشان نقش حامی آن ها را داشته باشند و همیشه به دنبال این هستند که کسی از راه برسد و کارهای آن هارا انجام دهد.

  • وابستگی افراطی، بیخیالی همیشگی

 افراد ممکن است از لحاظ سنی بزرگ شوند اما از لحاظ عقلی در همان حال و هوای کودکی باقی می مانند.

 افرادی که در حال و هوای کودکی خود باقی مانده اند و همیشه در ناز و نعمت بزرگ شده اند بعد از اینکه ازدواج کنند حاضر نیستند نقش جدید خود یعنی همسر را بپذیرند.

  • دختران ولخرج

 این دسته از دختران هنوز یاد نگرفته اند که باید به اندازه مردان مسئولیت پذیر باشند.

 متاسفانه برخی افراد در تربیت دختران خود کوتاهی می کنند و آنان را با مسئولیت پذیری آشنا نمی کنند.

مسئولیت پذیری در زندگی دختران می تواند موثر باشد و حتی باعث پیشرفت آن ها شود.

اگر خانواده تربیت درستی برای فرزندان خود نداشته باشد، ظلم بزرگی به فرزندان خود می کنند.

 در واقع آن ها توانایی نه گفتن و نه شنیدن را ندارند.

 هیچ گاه برای رسیدن به هدفشان تلاش نمی‌کنند و به دنبال این هستند که هدف به دنبال آن ها باشد. در این شرایط دختران پس از ازدواج نمی توانند مسئولیت پذیری و تقسیم وظایف با همسر را به درستی یاد بگیرند و از همسر خود توقع غیرمنطقی دارند.

  • وقتی بی مسئولیتی الگو برداری می شود

ممکن است افراد، بی مسئولیتی را از اطرافیان خود مثل والدین، برادر، خواهر، خاله، عمو و دایی یاد بگیرند.

 ممکن است آن ها یاد بگیرند که با بی مسئولیتی پاداش بیشتری دریافت می کنند و زندگی برای آن ها راحت تر است و وقتی افراد، به بی مسئولیتی آن ها عادت می‌کنند به مرور زمان نسبت به آن ها بی توقع می شوند.

همین موضوع باعث می‌شود که ویژگی بی مسئولیتی در فرد بالا برود و فرد در زندگی احساس خوشایندی داشته باشد.

 بی مسئولیتی باعث به وجود آمدن ویژگی‌های دیگری مثل خودخواهی، توقع، لجبازی و زیاده خواهی نیز می شود.

  • اشتغال زنان و بی‌ مسئولیتی مردان

 یکی از دلایلی که باعث بی مسئولیتی مردان می شود کار کردن زنان است.

 مردان بی مسئولیت، کار زنان را لطفی می دانند که همسرشان به آن ها کرده است و به همین خاطر در انجام وظایف خود کوتاهی می کنند. در این شرایط اگر زن وظیفه امرار معاش خانواده را برعهده بگیرد مرد دیگر هیچ وظیفه ای ندارد.

 در صورتی که کار کردن زن به معنای این نیست که مسئولیت اداره زندگی از عهده مرد خارج شود. 

  • وقتی برای فناوری مرزی نیست

 درست است که فناوری با خود راحتی آورده است اما همان قدر هم عذاب و دردسر دارد.

همه ما امروزه در تکنولوژی غرق شده ایم. آزادی مجازی باعث شده است که احساس مسئولیت کم شود و تمام خواسته ها با کوچک ترین زحمتی فراهم شود و این باعث بی رغبتی به تلاش شده است.

  • ناآشنایی با وظایف

اگر افراد نسبت به وظایف خود آگاهی نداشته باشند پس نسبت به خود هم نادان هستند و حتی در برابر خود هم مسئولیت پذیر نیستند و نباید از آن ها انتظار داشت که احساس مسئولیت داشته باشند.

پیشنهاد مشاور:تقسیم وظایف در خانه | نظافت کردن با مرد و تعمیر وسایل با زن؟

  • مسئولیت های مدرن

از آن جایی که سبک های زندگی تغییر کرده است. زن و مرد کورکورانه از اصول زندگی پیروی می کنند که گاهی با شرایط آن ها سازگار نیست و باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای آن ها می‌شود. 

این افراد به جای فکر کردن در مورد موضوعات مختلف ممکن است به خاطر هیجان، چشم خود را بر حقیقت ببندند و به جای این که مسئولیت های زندگی را بر عهده بگیرند و آن ها را برطرف کنند این مسئولیت ها را به دوش دیگری بیندازند.

  • بی مسئولیتی شوهرتان را جدی بگیرید

 با بی مسئولیتی کنار نیایید و روی این رفتارها سرپوش نگذارید. بلکه به دنبال برطرف کردن این مشکل باشید.

 اگر شما امروز نتوانید این مشکل را برطرف کنید در آینده با مشکلات بیشتری مواجه هستید و حتی ممکن است این مشکل به فرزندان شما هم منتقل شود.

  • در این راه به خودتان زمان بدهید

 برای حل این مشکلات شما نیاز به زمان دارید اما نباید انتظار داشته باشید که در یک شب همسر بی مسئولیت خود را به فردی مسئولیت‌پذیر تبدیل کنید بلکه باید در این راه صبوری داشته باشید و اجازه دهید که همسرتان به مرور زمان تغییر کند.

  • مسئولیت های همسرتان را به او یادآوری کنید.

 برای اینکه همسری مسئولیت پذیر داشته باشید باید حد و حدود آن را مشخص کنید و وظایف او را به او یادآوری کنید.

 اگر آن ها به وظایف خود پی ببرند برای انجام آن تلاش می‌کنند و می دانند که اگر از انجام دادن مسئولیت ها سرباز بزنند تمام مشکلات بر دوش نفر دیگر می افتد.

همسر بی مسئولیت را دگرگون کنید

  • از خودتان شروع کنید

 برای اینکه به همسرتان، مسئولیت‌پذیری را آموزش دهید نباید وظایف او را انجام دهید ابتدا باید خودتان رفتارتان را تغییر دهید تا همسرتان تغییر را شروع کند.

  • وظایف تان را جابجا نکنید

 هرگز از سر دلسوزی کارهای همسرتان را انجام ندهید بهتر است هر کس نقش خود را انجام دهد.

 مثلاً اگر شما شاغل بودید و درآمد داشتید اگر همسرتان از شما خواست که خود نیازهایتان را برطرف کنید از سر محبت و دلسوزی قبول نکنید، به یاد داشته باشید که تامین برخی نیازهای شما بر عهده همسرتان است.

  • همسر خود را مجبور به انجام کار کنید

 با استفاده از این روش می توانید همسر تنبل و بی مسئولیت خود را وادار به کار کنید، مثلاً انجام کاری را به همسرتان بسپارید و به او اجازه دهید که این کار را انجام دهد و در طول مسیر صبورانه رفتار کنید و هرگز کار او را انجام ندهید.

  • هیچ وقت همه مسئولیت ها را به تنهایی بر عهده نگیرید.

از انجام وظایف همسرتان به شدت خودداری کنید، زیرا این رفتار باعث می‌شود که هیچ تغییری نداشته باشد. این کار حتی می تواند شرایط را سخت تر کند.

اگر شما برای اصلاح و تغییر همسرتان تمام وظایف را بر عهده بگیرید حتی می‌تواند باعث بدتر شدن اوضاع شود پس بهتر است هرکس وظایف خود را انجام دهد.

 اگر شما تمام وظایف را بر عهده بگیرید همسرتان به این شرایط عادت می کند و خود به تفریح و استراحت می پردازد.

 اما اگر هر یک مسئولیت های خود را انجام دهید باعث می شود زمانی که همسرتان با مشکل مواجه شد برای برطرف کردن آن تلاش کند.

  • شما در این راه نباید دخالت کنید.

 اجازه دهید که او برای برطرف کردن مشکل، خود تلاش کند. بسیاری از زوجین با دل رحمی به همسر خود کمک می کنند، اما این کار به همسرتان یاد می دهد که شما همیشه آنجا هستید و مشکلات او را برطرف می کنید.

سعی کنید شوهرتان را با مسئولیت هایش تنها بگذارید.

  • در جلسات مشاوره شرکت کنید.

 با شرکت در جلسات مشاوره و کمک گرفتن از مشاورین و متخصصین می توانید مناسب ترین راه را برای اصلاح همسرتان پیدا کنید.

مشاور به مشکلات شما و همسرتان به دقت رسیدگی می کند و طی جلسات یک ساعته به شما راه هایی برای برطرف کردن این مشکل ارائه می دهد.

  • با همسر بی مسئولیت خود لجبازی نکنید

 لجبازی و قطع رابطه با همسر بی مسئولیت کمکی به شما نمی کند پس بهتر است که رابطه خود را با همسرتان بهبود ببخشید و از راه دوستی وارد شوید.

فراموش نکنید که اگر از او می خواهید مانند یک بزرگسال رفتار کند، شما نیز باید رفتار درستی داشته باشید و قهر و لجبازی اصلا منطقی نیست.

هیچ وقت در مقابل بی مسئولیتی همسرتان مقابله به مثل نکنید.

  • از خانواده خود بخواهید که از حمایت شوهر بی مسئولیت تان دست بردارند

 اگر خانواده از همسر شما حمایت مادی داشته باشند همسرتان به این موضوع عادت می کند و کم کم این کمک را وظیفه آن ها می داند.

 در این شرایط همسر شما دیگر برای تامین مخارج تلاشی نمی‌کند و این حمایت مالی به بی مسئولیتی او دامن می زند و اوضاع را بدتر خواهد کرد برای همین بهتر است که والدین کمک های مالی نکند و این مسئولیت را به عهده همسرتان بگذارند.

  • شوهر تنبل و بی مسئولیت و سختی زندگی با او

 پایداری و دوام در زندگی امری مهم است که ممکن است زوجین از آن غافل شوند و زمانی به این موضوع پی ببرند که دیر است.

 ازدواج به صداقت احتیاج دارد، شما باید بدانید که با ازدواج کردن وظایف و مسئولیت های شما بیشتر می شود.

 شاید تا قبل از ازدواج، کسی از شما توقع نداشته، اما بعد از ازدواج مسئولیت بسیاری از کارها بر عهده شم است و اگر شما نسبت به این مسائل بی توجه باشید زندگی خوشایندی را نخواهید داشت.

 بی مسئولیتی به چه معناست؟

 بی مسئولیتی می تواند شامل موضوعات متفاوتی باشد مثلاً مردی که برای زندگی تلاشی نمی‌کند یا زنی که شاغل است و زمانی را برای تربیت فرزندان ندارد. هرکس باید نسبت به وظایف و مسئولیت های خود آگاهی داشته باشید و در انتخاب همسر دقت کند.

زندگی با افرادی که مسئولیت پذیر نیستند سخت و دشوار است. بنابراین پیش از ازدواج در این مورد دقت زیادی کنید.

پیشنهاد مشاور: چگونگی شناخت مردان پیش از ازدواج

موارد زیر به درمان بی مسئولیتی همسر کمک می کند، اگر حتی با کمک موارد زیر نیز نتوانستید بی مسئولیتی همسر خود را از بین ببرید حتما به مشاور مراجعه کنید.

  • دوستانه رفتار کنید

 میزان صمیمیت زن و مرد می تواند تاثیر زیادی در بی مسئولیتی داشته باشد اگر زنان نسبت به بی مسئولیتی همسرشان با طعنه و تحقیر رفتار کنند هرگز موفق نمی شوند.

هیچگاه به همسرتان نگویید او بی مسئولیت و بیکار است زیرا این رفتارها باعث تخریب زندگی تان می شود و همچنین می‌تواند باعث بی‌اعتمادی بین شما گردد، به جای این رفتارها سعی کنید با صبوری و مهربانی به همسرتان بفهمانید که در قبال زندگی و شما مسئولیت هایی را دارد و او تنها کسی است که می تواند زندگی را سر پا نگه دارد.

همسر بی مسئولیت را دگرگون کنید

  •  همسرتان را پیش بچه ها کوچک نکنید

 اگر همسر شما فردی بی مسئولیت است باید به دنبال راه حلی برای برطرف کردن این مشکل باشید.

گاهی اوقات زنان اشتباهاتی را انجام دهند، یکی از این اشتباهات این است که همسرشان را نزد بچه ها بی مسئولیت جلوه می دهند.

 با این کار ذهن بچه ها را پر کرده و آن ها نسبت به پدرشان حس بدی پیدا می کنند.

 حتی ممکن است زندگی شما دچار مشکلاتی شود. شما می توانید در مورد مسائل تحصیلی فرزندانتان با همسر صحبت کنید و همچنین باید از فرزندان بخواهید که در هر شرایطی به پدر خود احترام بگذارند.

  • همسرت را تخلیه مالی نکن

ممکن است شما بگویید که همسرتان فردی بی‌مسئولیت است و توانایی نگهداری پول‌هایش را ندارد، برای تامین مخارج خانواده تلاشی نمی کند و اعتمادی به او ندارید، به همین دلیل سر ماه تمام حقوق او را می گیرید.

 اگر شما از این دسته افراد هستید باید هرچه سریع تر این رفتار را ترک کنید، شما باید به همسرتان بفهمانید که درمقابل مخارج خانواده تعهداتی دارد و از او بخواهید برای تامین مخارج تلاش کند.

  • با همسر بی‌مسئولیت گفتگو کنید

 گفت و گو در مورد هر موضوعی موثر است. البته گفت و گو باید سازنده و اصولی باشد.

 گفت و گو بهترین تکنیک است. شما می توانید در این تکنیک ویژگی و نکات مثبت را به همسرتان بگویید و از او تشکر کنید. به خاطر داشته باشید که هرگز نباید همسرتان را در جمع سرزنش کنید.

  • به همسرتان احترام بگذارید

حتی اگر همسر شما فردی بیکار و بی مسئولیت باشد بازهم باید به او احترام بگذارید. از نظرها و ایده های او استقبال کنید زیرا در غیر این صورت او احساس بی مصرف بودن می کند.

اگر شما به او توجهی نداشته باشید باعث ناامیدی او خواهید شد و وقتی فرزندان رفتار شما را با پدر ببینند یاد می گیرند و همین رفتار را در پیش می گیرند.

  • واقعیت زندگی را به او نشان دهید

 بهترین راهکار برای افرادی که بی مسئولیت هستند این است که به همسرشان اجازه دهند تا پیامد و عواقب کارهای خود را ببیند، مثلاً اگر همسرتان به فرزندان قول انجام کاری را داده ولی یادش رفته سعی نکنید اشتباه او را بپوشانید، اجازه دهید او خود با فرزندان صحبت کند و علت بی مسئولیتی خود را توضیح دهد.

به او یاد دهید که خودش باید مسئولیت کارهایش را به عهده بگیرد.

  • همسرتان را در بن بست تنبلی قرار دهید

 برای وادار کردن همسرتان به مسئولیت پذیری می توانید از بن‌بست تنبلی استفاده کنید یعنی باید همسرتان را وادار به انجام کار خاصی کنید.

 مثلاً از همسرتان کاری را بخواهید و به دقت او را زیر نظر بگیرید  در این روش باید صبر و حوصله زیادی داشته باشید.

 سعی کنید زمان بیشتری را در اختیار همسرتان قرار دهید در این روش وقتی فرد به بن بست برسد و چاره ای نداشته باشد مسئولیت کارهای خود بر عهده می گیرد.

  • مشاوره بگیرید

همان طور که گفته شد گاهی لازم است برای نتیجه گرفتن در جلسات روان درمانی، زوج درمانی و خانواده درمانی شرکت کنید تا مشکلات ریشه یابی و برطرف شود.

 توصیه های پایانی

 در برابر مردان و زنان بی مسئولیت باید به نکاتی توجه داشته باشید:

  • هرگز با چنین افرادی لجبازی نکنید.
  • بیش از اندازه این افراد را حمایت نکنید.
  •  هرگز نقش‌های خود را جابجا نکنید.
  •  به مشاور مراجعه کنید.
  •  پیامد های بی مسئولیتی را برای آن ها مشخص کنید.
  •  او را برای انجام تکالیف تشویق کنید.
  •  هرگز به او برچسب بی مصرفی و تنبلی نزنید.


رزرو وقت برای مشاوره خانواده و درمان رفتار بد همسر از مرکز مشاوره ستاره با شماره تلفن های 02122354282و 02122247100 و به وسیله موبایل از طریق شماره های 09035673050و 09108347597 امکان پذیر است.