عشق می تواند یکی از زیباترین و شگفت انگیزترین قسمت های زندگی فرد باشد، اما برای برخی از افراد می تواند ترسناک و اضطراب آور به نظر برسد. البته اضطراب امری طبیعی است، زیرا فرد هنگامی که وارد رابطه عاشقانه می شود ممکن است از مسئولیت ها و تغییر ها بترسد.

اما برخی افراد به دلیل تجربه ها یا مشاهداتی که داشته اند تصور می کنند که ازدواج و عشق امری ترسناک می باشد.

عشق‌هراسی یا هراس از عشق دارای بسیاری از ویژگی های مشابه هراس های خاص دیگر است که در ادامه به آن ها می پردازیم متاسفانه در صورت عدم درمان این فوبیا می تواند به طور قابل توجهی بر زندگی شما تأثیر بگذارد.

پیشنهاد مشاور: علائم، انواع و درمان فوبیا و ترس

عشق‌هراسی یا هراس از عشق چیست؟

افرادی که از این فوبیا رنج می برند از هر نوع عشق، رابطه و وابستگی های عاطفی می ترسند. این فوبیا در بسیاری از افراد دیده می شود و اغلب دارای ریشه های فرهنگی یا مذهبی شناخته شده است.

عشق هراسی در زنان بیشتر از مردان دیده می شود. این شرایط تا حدی می تواند زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهد که تعهد یا ایجاد روابط سالم دشوار گردد، چنین افرادی تمایل دارند زندگی خود را در خلوت زندگی کنند و از آشنایی و ازدواج دوری می کنند.

یکی از مشهورترین افراد تاریخ با این اختلال روحی، ملکه الیزابت اول انگلیس بوده و به همین دلیل از ازدواج اجتناب می کرده است.

مشکل زمانی ایجاد می شود که افراد مبتلا به این فوبیا برای درمان به متخصص روانشناس مراجعه نمی کند و برای همین فوبیا و ترس آن ها هرگز درمان نمی شود. در انتهای مقاله در مورد درمان این اختلال راه هایی ذکر شده است.

علائم هراس از رابطه عاشقانه

عشق هراسی ترس بیش از حد و غیر منطقی از عاشق شدن می باشد، این ترس معمولا فراتر از یک دلهره می باشد. فوبیا می تواند آنقدر شدید است که تمام جنبه های زندگی شما را مختل می کند.

پیشنهاد مشاور:تست فوبیا و ترس | هراس | فوبیای اجتماعی با پاسخ

علائم فوبیا ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. اما به طور کلی علائم زیر از نشانه های فوبیا می باشند:

  • احساس ترس یا وحشت شدید
  • اجتناب از رابطه عاشقانه
  • تعریق
  • ضربان قلب سریع
  • تنفس دشوار
  • سردرد
  • حالت تهوع
  • سرگیجه
  • حالت تهوع
  • احساس درد در قفسه سینه
  • اضطراب
  • لرزش
  • گریه

دقت داشته باشید که عشق هراسی با اختلال اضطراب اجتماعی متفاوت است، اگرچه افراد مبتلا به این فوبیا ممکن است دارای اختلال اضطراب اجتماعی نیز باشند، اما اضطراب اجتماعی با فیلوفوبیا متفاوت است زیرا چندین زمینه اجتماعی را شامل می شود.

عشق‌هراسی یا هراس از عشق

دلایل ترس از عشق

  • برخی از درمانگران معتقد هستند که یک تجربه منفی شدید در گذشته فرد ممکن است باعث ایجاد فوبیا شود. طلاق والدین، تماشای دعوا یا جدایی آن ها یا خشونت خانگی در دوران کودکی ممکن است باعث ایجاد این ترس شود.
  • ترس از تعهد به دلیل چند رابطه ناموفق، افکار منفی مداوم نیز ممکن است ایجاد شود. 
  • افرادی که طلاق والدین خود، هر نوع خشونت خانگی یا بدرفتاری را در کودکی را تجربه کرده اند، زمینه های ابتلا به این ترس را در بزرگسالی دارند.
  • همچنین، اگر به طور اتفاقی از اختلالات اضطرابی رنج ببرید، ممکن است به دلیل کاهش سطح عزت نفس، از ترس عاشق شدن رنج ببرید.
  • ژنتیک، متاسفانه تحقیقات نشان داده است که اختلالات اضطرابی مانند فوبیا، افسردگی، وسواس و اضطراب دلایل ژنتیکی دارند بنابراین افرادی که والدین و اطرافیان آن ها درگیر فوبیا هستند باید بیش تر دقت کنند تا درگیر این مشکل یا اختلالات اضطرابی دیگر نشوند.

نشانه های عشق‌هراسی یا هراس از عشق

اگر نگران هستید که درگیر فوبیا عشق باشید موارد زیر را مطالعه کنید و در صورت مشاهده این موارد در رفتار و عقاید خود به مشاور مراجعه کنید، البته دقت داشته باشید که اگر تنها با یک یا دو مورد از موارد زیر درگیر هستید جای نگرانی نیست:

  • نمی توانید گذشته را رها کنید

اولین علامت عشق هراسی مربوط به آسیب های گذشته است. افراد مبتلا به این فوبیا معمولاً بار عاطفی زیادی از روابط گذشته خود دارند که بار سنگینی برای آن ها محسوب می شود و اجازه رابطه جدید را به آن ها نمی دهد. اگر در گذشته از نظر عاطفی آسیب دیده یا شکسته باشید، ممکن است درگیر چنین فوبیا و ترسی شوید.

  • شما در واقع از عشق نمی ترسید، بلکه از یک شکستگی احتمالی می ترسید

بعد از هر آنچه که شما پشت سر گذاشته اید کاملا منطقی است که وقتی صحبت از جنس مخالف می شود کاملا ناامید شوید. در این شرایط شما فکر می کنید همه قصد دارند شما را آزار دهند و قلب آسیب پذیر شما را خرد کنند. برای همین هر کاری می کنید تا از این شکست جلوگیری کنید.

  • از دلبستگی می ترسید

آنچه در واقع شما را از عاشق شدن می ترساند، دلبستگی عاطفی است که عشق با خود دارد. شما دوست ندارید به کسی دلبسته و وابسته شوید و این امر را نقطه ضعف می دانید. به همین دلیل ممکن است نتوانید خودتان را به شکلی که هستید در جمع نشان دهید و به برخی امور وانمود کنید.

  • نمی توانید به دیگران اعتماد کنید

اگر کسی هستید که در گذشته توسط نزدیکان مورد خیانت قرار گرفته است، جای تعجب نیست که دیگر از اعتماد به مردم دست برداشته باشید. شما احساس می کنید که دیگران قصد سوء استفاده از احساسات شما را دارند و می خواهند به شما ضربه بزنند برای همین از اعتماد به دیگران حتی دوستان خود دست کشیده اید. این ویژگی یکی از نشانه های اصلی فوبیا عشق می باشد.

  • زندگی مجردی را بیش از اندازه دوست دارید.

یکی دیگر از نشانه های بارز این فوبیا این است که فرد بیش از اندازه به تنهایی خود علاقه دارد. البته این امر به طور کلی بد نیست زیرا باعث می شود از روابط سمی دور شوید. اما علاقه بیش از اندازه به تجرد می تواند مشکلاتی را مانند تنهایی یا افسردگی ایجاد کند. 

پیشنهاد مشاور: ترس از خوابیدن | علت جیغ زدن در خواب چیست | وحشت از خواب

  • در رابطه احساس زندانی دارید

تصور این که تا آخر عمر در یک رابطه باشید و به او متعهد باشید باعث احساس رنج و نگرانی شما می شود. احساس گرفتاری می کنید و دوست دارید از این رابطه خارج شوید. شما رابطه عاشقانه را پایان زندگی می دانید و احساس می کنید که آزادی شما را سلب می کند، در حقیقت احساس می کنید که کنترل زندگی خود را در دست دارید و ازدواج یا عشق این کنترل را از دست شما خارج می کند.

  • فقط به رابطه جنسی علاقه دارید

واقعیت این است که هیچ نیازی نیست که خداوند راهی برای برطرف کردن آن نگذاشته باشد، ازدواج نیز راهی است که می توان با کمک آن به نیازهای دیگر به خصوص نیاز به توجه پاسخ داد. انسان نیاز زیادی به دیده شدن دارد و ازدواج می تواند این نیاز را برطرف کند.

اما اگر تنها دلیلی که فرد به ازدواج روی بیاورد رابطه جنسی باشد، مشکل به وجود می آید و نمی توان در آن رابطه به دنبال عشق و تعهد گشت.

پیشنهاد مشاور: 11 نشانه مردانی که فقط دنبال رابطه جنسی هستند

درمان فوبیا عشق

درمان شناختی رفتاری

درمان شناختی رفتاری یا (CBt) با شناسایی افکار منفی آن ها را تغییر می دهد و به فرد بیمار کمک می کند تا راه های مقابله با اضطراب خود را بیاموزد و به مرور بر آن ها غلبه کند.

به طور معمول درمان شناختی رفتاری بهترین درمان برای فوبیا شناخته شده است.

عشق‌هراسی یا هراس از عشق

هیپنوتراپی

هیپنوتراپی نیز درمانی موثر برای فوبیا می باشد اما کم تر از آن استفاده می شود در این درمان فرد به حالت خلسه فرو می رود و با کمک مشاور اضطراب او کاهش پیدا می کند و فرد به مرور پس از حالت خلسه احساس بهتری پیدا می کند.

پیشنهاد مشاور: هیپنوتیزم درمانی چیست و آیا هیپنوتراپی واقعاً موثر است؟

دارو درمانی

دارو درمانی معمولا برای درمان فوبیا استفاده نمی شود اما در برخی از شرایط اضطراب فرد به حدی زیاد می باشد که درمان را مختل می کند در این حالت ممکن است نیاز به دارو درمانی باشد. البته در انتها راه هایی برای کنترل اضطراب بیان می کنیم.

هنگام دارو درمانی توجه داشته باشید که در مورد عوارض جانبی دارو ها اطلاعات کافی داشته باشید و در این مورد از پزشک خود سوال بپرسید.

هیچ گاه دوز داروی خود را بدون نظر پزشک خود تغییر ندهید و مصرف دارو را قطع نکنید زیرا ممکن است اضطراب شما حتی از ابتدا هم بیش تر شود.

راه هایی برای کنترل اضطراب در خانه

روش های زیر به شما کمک می کند که اضطراب خود را کنترل کنید:

1.خواب کافی داشته باشید

خواب کافی یکی از نکاتی است که تاثیر بسیار زیادی بر اضطراب دارد، متاسفانه افرادی که اضطراب دارند نمی توانند به راحتی بخوابند راه های زیر  به شما کمک می کند تا شب ها راحت تر بخوابید:

  • یک ساعت پیش از خواب گوشی یا وسایل الکتریکی را از خودتان دور کنید و سعی کنید دراز شوید و به یک موسیقی آرامش بخش گوش دهید.
  • به هیچ عنوان پیش از خواب ورزش نکرده و نوشیدنی های انرژی زا و قهوه مصرف نکنید.
  • سعی کنید در طول روز ساعتی را ورزش کنید ولی این کار را پیش از خواب انجام ندهید.
  • دما و نور اتاق را تنظیم کنید تا خواب راحت تری داشته باشید اگه از اتاق خوابتان حس خوبی نمی گیرید سعی کنید دلیل این موضوع را بفهمید و آن را تغییر دهید.

2.ورزش

ورزش روزانه به افزایش آرامش کمک می کند و باعث می شود که تنش و نگرانی از شما دور شود بنابراین توصیه می شود که در هفته حداقل دو روز ورزش کنید. 

3.حرف زدن با دیگران

حرف زدن با دیگران به شما کمک می کند که اضطراب و احساسات خود را با دیگران در میان بگذارید و علاوه بر این که حس خوبی پیدا می کنید ممکن است دیگران بتوانند به شما کمک کنند تا اضطراب خود را کاهش دهید.


شما به راحتی می توانید با مراکز برتر مشاوره فوبیا و ترس، هیپنوتراپی و روانکاوی "مرکز مشاوره ستاره" تماس حاصل کنید، رزرو وقت با مشاور از طریق شماره های 02122354282و 02122247100 و  09035673050و 09108347597 امکان پذیر است.