احساس خالی بودن در درون می تواند باعث شود احساس کنید هیچ چیز مهم نیست. ممکن است احساس کنید دیگر چیزی وجود ندارد که شما را به دیگران و دنیای اطرافتان متصل کند. گاهی ممکن است احساس کنید به سختی وجود دارید(منبع).
احساس پوچی چیست؟
این احساس غیر معمول نیست. شما ممکن است آن را «احساس خالی بودن» بنامید، در حالی که شخص دیگری ممکن است آن را چیزی متفاوت بنامد.
آنچه بیش از همه مهم است این است که این احساس واقعی و معتبر باشد. اگرچه تشخیص آن بسیار سخت است، اما می توان آن را مدیریت کرد.
کشف آنچه در زیر این احساس پوچی نهفته است ممکن است فرآیند ساده ای نباشد، اما ممکن است و اولین قدم توصیه شده به سمت حل است.
احساس پوچی ممکن است چند روز طول بکشد و سپس خود به خود برطرف شود. در موارد دیگر، ممکن است دو هفته یا بیشتر باقی بماند. یادگیری خطا های شناختی و کمک گرفتن از یک متخصص سلامت روان میتواند به شما کمک کند(منبع).
این احساس توخالی در زندگی شما ممکن است تنها چند روز یا چند هفته طول بکشد، اگر در دوران سختی هستید. با این حال، برخی از افراد احساس پوچی دارند که ماه ها یا حتی سال ها طول می کشد.
اگر از درون احساس پوچی می کنید، ممکن است متوجه نشوید که چرا این احساس را دارید. ممکن است تعجب کنید که آیا احساس پوچی به این معنی است که شما افسرده هستید(منبع)؟
احساس پوچی و افسردگی
گاهی اوقات، احساس پوچی منعکس کننده یک موضوع روانی درونی است، مانند یک اختلال خلقی یا یک اختلال شخصیت. از آنجایی که پوچی برای توصیف تعدادی از احساسات مختلف و تجربیات ذهنی استفاده می شود، علل داخلی و خارجی مختلفی وجود دارد که می تواند ریشه این موضوع باشد(منبع).
برای برخی افراد، پوچی ممکن است تجربه ای زودگذر در طول دوران دشواری زندگی باشد که می گذرد. پس از یک دوره احساس پوچی، ممکن است بتوانیم بازگشت خود را احساس کنیم و به تدریج با درون خود، افراد دیگر و دنیای اطرافمان ارتباط بیشتری برقرار کنیم.
اما برای برخی، پوچی یک تجربه مزمن و ناتوان کننده است که به شدت با مشکلات متعدد سلامت روانی محدودکننده زندگی مانند افسردگی، اضطراب و تجربه شنیدن صداها، از جمله برای افرادی که تشخیص اختلال شخصیت دریافت میکنند، مرتبط است.
با این حال، پیشرفتهای اخیر از جمله ابزارهای اندازهگیری جدید، شروع به روشن کردن این تجربه دست نیافتنی کرده است و محققان و متخصصان سلامت روان را قادر میسازد تا از افرادی که چنین احساسی دارند حمایت کنند(منبع).
چرا در زندگی احساس پوچی میکنیم؟
ما احساس پوچی می کنیم نه به این دلیل که فی نفسه چیزی «اشتباه» در ما وجود دارد، بلکه به این دلیل که چیزی «درست» با ما وجود دارد. ما واقعاً با محیط اطرافمان ارتباط برقرار نمی کنیم زیرا آن محیط به نوعی سمی است و با هدف و اهداف زندگی ما سازگار نیست(منبع).
احساس پوچی میتواند به دلایل زیر باشد:
- شما در حال زندگی کردن، در زندگی هستید که با ارزش های شما سازگار نیست.
- با کمبود خواب مواجهه هستید.
- عدم علاقه به فعالیت ها و زندگی شخصی که دارید.
- در حال عبور از قسمت مهمی از زندگی خود هستید و نیاز به هدف گذاری مجدد دارید. مانند زمانی که از دبیرستان فارغ التحصیل میشوید و به دنبال هدف گذاری برای آینده خود هستید.
- مراقبت از خود را در اولویت قرار نمی دهید.
- با احساسات حل نشده سر و کار دارید.
- در حال تجربه سوگ هستید.
- شما احساس تنهایی می کنید و ارتباطات شما کاهش پیدا کرده است(منبع).
علت بی میلی به همه چیز چیست؟
وقتی می گویم "در مقاومت" هستم، خود را متهم می کنم که علیه خودم می جنگم. این جنگیدن باعث میشود در طول زمان از انجام کارها خودداری کنیم و دیگر میلی یه انجام کارها نداشته باشیم.
حقیقت این است که اگر از چیزی خودداری کنم، به احتمال زیاد می ترسم. به نظر می رسد که ترس همیشه باعث میشود ما کاهش سرعت در زندگی را تجربه کنیم. ممکن است به این ترس آگاه باشیم و یا اطلاعی از وجود آن نداشته باشیم اما این به این معنا نیست که وجود ندارد.
ترس باعث می شود که من تمایلی به حرکت به جلو نداشته باشم، بنابراین فکر میکنیم بی میل به انجام یک کار هستیم نه در حال مقاومت برای انجام ندادن آن کار به عنوان مثال:
من تمایلی به امتحان چیز جدیدی ندارم. من تمایلی به اتمام یک پروژه ندارم. من تمایلی به استفاده از فرصت ندارم. و همه به این دلیل که می ترسم... به اندازه کافی خوب نباشد، ندانم در مرحله بعد چه کار کنم، یا اگر به جای آن وقت صرف انجام این کار کنم، کار مهم دیگری را انجام نخواهم داد.این ها همه ترس هستند. این چیزی نیست که من با آن مبارزه کنم(منبع). برای بهبود مهارت اجتماعی می توانید از دکتر محسن دادخواه کمک بخواهید.
غلبه بر احساس پوچی
احساس پوچی یک علامت مهم است که شما نیاز به استراحت دارید موارد زیر میتوانند به شما کمک کنند:
- درخواست کمک کنید: بهتر است از یک متخصص سلامت روان کمک بگیرید.
- نورتراپی: استفاده از دستگاه های نوین روانشناسی برای درمان
- سعی کنید حجم کاری خود را کنترل کنید به عنوان مثال ساعت کاری خود را کم کنید و از دیگران برای انجام امور کمک بخواهید.
- یک برنامه زمانی برای خود مشخص کنید و به آن پایبند باشید مثلا ساعت خواب و بیداری مشخص داشته باشید.
- کارهای آرامش بخش انجام دهید مانند: تنفس عمیق، تمرین مدیتیشن(منبع).
احساس پوچی در زندگی مشترک
زمانی که تازه یک رابطه عاطفی را شروع کرده ایم احساس میکنیم شور و هیجانی سرشار از اشتیاق و کامل بودن اولیه، تا آخر عمر باقی خواهد ماند.
با این حال، همانطور که زندگی روزمره را پیش میبرید، روزمرگی ها میتواند بر روابط شما تأثیر بگذارد و مانند سایهای که در تاریکی میایستد و گاهی بیتحرک است، ناگهان یک روز از خواب بیدار میشوید و متوجه میشوید که رضایت و عشقی که قبلا داشتهاید دیگر ندارید.
دلایل زیر میتواند باعث احساس پوچی در زندگی مشترک شود:
- نداشتن رابطه موثر
- مکالمات به موضوعات سطحی ختم میشود
- نداشتن صمیمیت عاطفی
- تعارضات حل نشده
- غرق شدن در زندگی روزمره
- تغییر کردن دیدگاه های افراد در زندگی(منبع).
علائم احساس پوچی
احساس پوچی اغلب نشانه های زیر دارد:
- گاهی اوقات احساس توخالی بودن میکنید.
- گاهی اوقات احساس بی حسی را تجربه می کنید.
- شما تقریباً هر کاری را انجام خواهید داد تا نیازمند دیگران نباشید.
- شما اغلب هدف خود را در زندگی زیر سوال می برید.
- احساس می کنید چیزی حیاتی را در زندگی خود که دیگران دارند از دست می دهید.
- احساس تنهایی برای شما رایج است و احساس میکنید در دنیا تنها هستید.
- شما احساس می کنید که به نوعی با دیگران تفاوت اساسی دارید(منبع).
احساس پوچی و تنهایی
اگر زمانی که تنها هستید احساس پوچی می کنید، نشانه آن است که فردیت خود را از دست می دهید و برای انجام دادن و احساس کردن به دیگران وابسته هستید. این می تواند به عزت نفس و امنیت شخصی شما آسیب برساند(منبع).
احساس پوچی در نوجوانی
عوامل متفاوتی میتواند باعث احساس پوچی و انزوا در نوجوانان شود از جمله:
- احساس عدم تناسب با محیط به دلیل مقایسه توانمندی های خود با دیگران
- تجربه تغییر در سلامت یا رفاه روانی خود
- زندگی با یک بیماری یا ناتوانی طولانی مدت
- وقت هایی که تغییر را تجربه میکنید مانند جا به جایی مدرسه و یا رفتن به دانشگاه(منبع)
مرکز مشاوره ستاره ایرانیان زندگی برای شما امکان درمان بدون دارو و بدون عوارض با جدیدترین روش های درمانی را فراهم کرده است.
دیدگاه خود را بنویسید