ترس از اجسام نوک تیز (Aichmophobia) به هراس و ترس شدید از اشیا نوک تیز گفته می شود. مبتلایان به این فوبیا در اطراف هر جسم تیز و آسیب رسانی احساس اضطراب، نگرانی و ترس پیدا می کنند. این ترس حتی می تواند شامل مداد، خودکار، سوزن، سنجاق، قیچی و سایر وسایل خانگی نیز باشد.

فوبیا اجسام نوک تیز

همان طور که از اسم آن مشخص است ترس از اجسام نوک تیز (Aichmophobia) به هراس و ترس شدید از اشیا نوک تیز گفته می شود. مبتلایان به این فوبیا در اطراف هر جسم تیز و آسیب رسانی احساس اضطراب، نگرانی و ترس پیدا می کنند. این ترس حتی می تواند شامل مداد، خودکار، سوزن، سنجاق، قیچی و سایر وسایل خانگی نیز باشد.

از فوبیاهای مشابه با آن می توان به ترس از سوزن و تزریق های پزشکی اشاره کرد. البته ترس و فوبیا از اجسام نوک تیز کلی تر است و شامل این دو نوع فوبیا نیز می شود.

فایل صوتی فوبیا اجسام نوک تیز

ترس از اشیا نوک تیز چگونه شناسایی می شود؟

افراد مبتلا به هراس و ترس شدید، ممکن است شرایط فلج کننده ای را تجربه کنند به همین دلیل این اشیا باعث اختلال در عملکرد طبیعی فرد می شود. به همین دلیل بهتر است که فرد به متخصص یا درمانگر مراجعه کند.

شدت این فوبیا در افراد متفاوت است برخی از افراد ممکن است تنها از چاقوی آشپزخانه بترسند در حالی که فرد دیگری از تمام اجسام نوک تیز وحشت داشته باشد.

ترس از اجسام  فوبیا نوک تیز

علائم ترس از اشیا نوک تیز

به طور کلی علائم فوبیا را می توان به دو دسته روانشناختی و جسمی دسته بندی کرد. اگر هنگام برخورد با اجسام نوک تیز علائم روانشناختی زیر را نشان می دهید به احتمال زیاد درگیر این فوبیا هستید.

  • احساس خشک شدگی
  • احساس از هوش رفتن یا مرگ
  • احساس خطر و احتیاج به فرار از آن موقعیت
  • از دست دادن تمرکز و تفکر مدوام در مورد احتمال برخورد با اجسام نوک تیز
  • تجربه حملات هراس هنگام دیدن یا لمس اشیا نوک تیز

علائم جسمانی این ترس شامل موارد زیر می باشد:

  • گریه کردن یا جیغ زدن
  • حالت تهوع
  • معده درد
  • سردرد یا سرگیجه
  • گرگرفتگی یا یخ کردن
  • بالا رفتن فشار خون
  • تعریق زیاد
  • لرزش به خصوص در پاها و دست ها
  • احساس ناتوانی یا از دست دادن کنترل
  • تپش قلب
  • احساس درد در قفسه سینه


علت فوبیا اجسام نوک تیز

  • یک حادثه آسیب زا که در آن فرد ممکن است در کودکی کسی را ببیند که توسط یک شی تیز چاقو خورده یا آسیب دیده است.
  • ژنتیک، برخی از افراد به دلایل ژنتیکی بیش تر از دیگران تحت تاثیر فوبیا قرار می گیرند.
  • استرس، اضطراب و افسردگی طولانی مدت از دلایل دیگر این بیماری محسوب می شوند.

افراد مبتلا به این فوبیا اجسام نوک تیز را از محل زندگی خود جمع آوری می کنند. آن ها در خانه مداد، چاقو یا سوزن نگهداری نمی کنند و بسیاری از آن ها در رستوران ها از پیشخدمت می خواهند تا چنگال و چاقو برای آن ها نیاورد.


ترس از اجسام نوک تیز و آشپزی

مشکل دیگری که این اختلال به همراه دارد دشوار کردن آشپزی برای افراد است، به طور مثال فرد برای خورد کردن هویج باید از چاقو استفاده کند ولی نمی تواند. بسیاری از افراد مبتلا مجبور می شوند تا برای آشپزی از چاقوهای کند استفاده کنند و این کار سرعت عمل آن ها را به شدت کاهش می دهد. این افراد حتی ممکن است بخاطر ترس خود بین خورد کردن وقفه بیندازند یا چاقو را اشتباه در دست بگیرند.

ترس از اجسام نوک تیز و آشپزی

ترس از اجسام نوک تیز و تعمیرات

استفاده از پیج ودریل  نیز می تواند برای این افراد بسیار وحشتناک به نظر برسد. به همین دلیل این افراد تمایل دارند تا کارها و تعمیرات خانه خود را به دیگران واگذار کنند. 

مشکل دیگر این موضوع ترسی است که فرد از خراب شدن وسایل خود دارد زیرا می داند که خود قادر به تعمیر کردن آن ها نیست.


فوبیا اجسام نوک تیز و خیاطی

مشکلی که تقریبا گردن گیر تمام مبتلایان می شود مشکل در خیاطی است، زیرا بدون سوزن نمی توان دست به خیاطی زد، از طرفی دیگر بسیاری از افراد خجالت می کشند که لباس های با پارگی جزئی را به پیش خیاط ببرند، برای همین معمولا با پاره شدن لباس ها آن ها را دور می اندازند یا دیگر استفاده نمی کنند.

ترس از اجسام  فوبیا نوک تیز

ترس از اجسام نوک تیز و چشم

بسیاری از افراد از نزدیک کردن اجسام تیز به چشم خود وحشت دارند زیرا احساس می کنند که این کار به آن ها آسیب می زند یا کور خواهند شد. این افراد از قطره ریختن نیز به چشم خود خودداری می کنند.

تاکنون باید متوجه شده باشید که این ترس می تواند بیش تر فعالیت های فرد را تحت تاثیر خود قرار دهد، حتی این ترس ممکن است تا حدی اوج بگیرد که فرد از چتر نیز بترسید. این افراد معمولا نمی توانند کار دستی یا هنرهای دستی تهیه کنند زیرا این کار نیاز به استفاده از قیچی دارد.


فوبیا چیست؟

فوبیا ترس شدید از اشیا خاص، افراد، حیوانات، فعالیت ها یا موقعیت هایی است که در واقعیت خطرناک نیستند اما باعث نگرانی و رفتارهای اجتنابی فرد می شوند. 

به یاد داشته باشید که تمام افراد در شرایط خاصی مضطرب می شوند اما فوبیا و هراس های شدید، اثرات جسمی و روانی طولانی مدت و جدی در پی دارد. این تاثیرات می تواند به قدری شدید باشند که انجام کارهای روزمره، مانند رفتن به مدرسه یا محل کار، دشوار شود. فوبیا بزرگسالان، کودکان، زنان و مردان را به طور یکسان تحت تأثیر قرار دهد.

پیشنهاد مشاور: علائم، انواع و درمان فوبیا و ترس


درمان ترس از اجسام نوک تیز

درمان هایی که برای ترس از اجسام نوک تیز انجام می شود مانند انواع دیگر فوبیا شامل روان تحلیلی، رفتار درمانی و درمان رفتاری شناختی، هیپنوتراپی.


هیپنوتراپی در درمان ترس از اجسام نوک تیز

در هیپنوتراپی بیمار به کمک هیپنوتیزم، یاد می گیرد که می تواند بر بدن خود تسلط داشته باشد و تغییرات فیزیولوژیک بدن خود را تحت کنترل بگیرد.

فوبیا به طور کلی در ضمیر ناخودآگاه افراد شکل می‌گیرد، به همین دلیل هیپنوتراپی می‌تواند درمان موثری باشد زیرا به طور مستقیم بر ناخودآگاه افراد تاثیر می گذارد و باعث برنامه ریزی مجدد مغز می شود.

در طول هیپنوتیزم، تلقین‌پذیری فرد افزایش زیادی پیدا می کند و چیزهایی که به او القا می شود را راحت تر می پذیرد.

به طور کلی فردی که با فوبیا درگیر است اضطراب زیادی را تجربه می کند اما خلسه ای که زمان هیپنوتراپی ایجاد می شود فرد را به  آرامش عمیقی فرو می برد و باعث کاهش اضطراب و نگرانی او می شود.


درمان شناختی رفتاری

این درمان شامل قرار گرفتن فرد در معرض هراس و به وسیله آموزش راه های مقابله ای است. این درمان بر الگوهای فکری، رفتار و پاسخ عاطفی که باعث ناراحتی یا نارضایتی فرد می شود تمرکز میکند.

این درمان به طور معمول 10 تا 20 جلسه ادامه پیدا می کند و باعث برطرف شدن فوبیا به شکل ریشه ای می شود.

ترس از اجسام  فوبیا نوک تیز

مواجهه درمانی فوبیای اجسام نوک تیز

در طول این درمان فرد به مرور در معرض محرک های ترس قرار می گیرد و ترس خود را از بین می برد. این درمان بستگی به شدت این فوبیا در فرد دارد و باعث کاهش اضطراب و نگرانی فرد می شود.

مواجهه درمانی انواع مختلفی دارد که بستگی به شرایط فرد دارد. 


مراجعه به روانشناس

این فوبیا همان طور که ذکر شد زندگی را برای شما سخت می کند بنابراین الزامی است که به یک متخصص یا درمانگر مراجعه کنید و در مورد علائم و شدت آن ها با او حرف بزنید. بسیاری از افراد احساسات و مشکلات شما را تجربه می کنند، بنابراین از ابراز علائم و مشکلات خود خجالت نکشید.


خود درمانی در درمان فوبیای اجسام نوک تیز

خوددرمانی شامل کارهایی می شود که خود فرد می تواند در خانه برای بهبود حال خویش انجام دهد.

  • خواندن مقالات و کتاب های معتبر در مورد اختلال
  • نوشتن افکار، احساسات و علائم 
  • انجام ورزش ها و راه های کسب آرامش مثل یوگا و مدیتیشن
  • انجام و یادگیری تکنیک های رفع اضطراب مانند تنفس عمیق، تمرکز بر افکار مثبت و کارهای دیگر
  • از موقعیت های استرس زا دوری نکنید، این کار باعث تشدید فوبیا می شود.
  • این روش ها نسبت بدون انجام روش های درمانی کارایی ندارد.

شما به راحتی می توانید با مراکز برتر مشاوره فوبیا، هیپنوتراپی و روانکاوی "مرکز مشاوره ستاره" تماس حاصل کنید، رزرو وقت با مشاور از طریق شماره های 02122354282 و 02122247100 و  09035673050 و 09108347597 امکان پذیر است.