علائم و درمان افسردگی دوران بلوغ و افسردگی در نوجوانی برای دختران و پسران اتفاق می افتد و سبب نگرانی این گروه از افراد و والدین آن ها می شود. شباهت های زیادی بین افسردگی افراد در سنین کم و سنین بالا وجود دارد، آن ها نیز دچار تغییرات روحی، کم خوابی، کمبود انرژی و عدم تمرکز می شوند ولی ابتدا باید به تفاوت های آن ها بپردازیم.

این مطلب برای پاسخ به موضوعات زیر مفید است:

  • درمان افسردگی در نوجوانان دختر
  • با نوجوان افسرده چگونه رفتار کنیم
  • ریشه افسردگی در کودکی
  • درمان افسردگی دوران بلوغ
  • افسردگی دخترانه
  • درمان افسردگی در جوانان

علائم افسردگی در سنین نوجوانی

بسیاری از جوانان قبول نمی کنند که دچار افسردگی شده اند. افسردگی در بچه ها خودش را به شکل ثابتی نشان نمی دهد و بیش تر اوقات آن ها فقط از سردرد، شکم درد و یا استخوان درد شکایت می کنند اما علتی برای این درد ها پیدا نمی شود.

افسردگی در مراحل اول با:

  1.  آسیب زدن به خود،
  2. بی تفاوتی به ظاهر،
  3. گوشه گیری
  4.  بی علاقگی

 خودش را نشان می دهد. علائم افسردگی به سن بستگی دارد و در افراد کوچک تر به صورت درد جسمانی خودش را نشان می دهد و در ظاهر هم کودک افسرده به نظر نمی رسد. در نوجوانان بیحوصلگی و بداخلاقی و در مواردی افکار خودکشی بیش تر دیده می شود.

افسردگی در نوجوانی  علائم و درمان افسردگی دوران بلوغ

بدخلق یا افسرده؟

تحقیقات نشان می دهد که نوجوان های زیادی بعضی از علائم افسردگی را دارند اما این علائم انقدر جدی نیستند که نیاز به درمان وجود داشته باشد.

جوان افسرده معمولا از زندگی خود لذت نمی برد و عزت نفس پایینی دارد. آن ها احساس می کنند که هیچ ویژگی مثبتی ندارند و چیزی ندارند راجع به آن صحبت کنند. به طور کلی آن ها در همه چیز خود را مقصر می دانند.

تشخیص بیماری افسردگی زمانی ممکن می شود که علائم آن باعث درد و رنج بسیار در شخص شود.

بسیاری از جوانان مایل به همکاری با درمانگران نیستند و برای همین اغلب اوقات تشخیص افسردگی زمان بر است.

افسردگی در جوان ها مانند افراد بالغ می تواند شدید، ملایم یا خفیف باشد.

افسردگی در حقیقت زندگی عادی فرد را مختل می کند و توانایی او را برای انجام دادن کارهایی مانند تکالیف مدرسه از بین می برد.

افسردگی در نوجوانی  علائم و درمان افسردگی دوران بلوغ

آمار افسردگی دوران بلوغ

افسردگی در نوجوان ها و کودکان کم تر از افراد بالغ رخ می دهد. بعضی از علت های افسردگی در کودکان مانند افسردگی در افراد بالغ به ژن ها، شخصیت و محیط بر می گردد ولی برخی از علت های آن مانند قلدرمآبی، تحولات شخصیتی و اجتماعی، تغییرات هورمونی و مغزی خاص جوانان است.

بیش از 95 درصد افسردگی های شدید و جدی در سنین پایین برای کودکانی رخ می دهد که درگیر مشکلات بلند مدت مانند طلاق والدین یا خشونت در خانواده ها هستند.

تعداد بسیار کمی از افسردگی کودکان و نوحوانان بدون پیشینه ای از مشکل در گذشته آن ها رخ می دهد. فشارهای اجتماعی نقش اساسی در این افسردگی ها دارد زیرا دیده می شود که افسردگی در خانوده های فقیر، تک والد و کودکان پرورشگاهی بیش تر دیده می شود.

افسردگی در نوجوانان معمولا همراه مشکلات سلامت روان دیگر مانند اعتیاد به الکل، مواد مخدر یا بیش فعالی همراه است.


چه کسانی در سنین پایین بیش تر در معرض افسردگی قرار می گیرند؟

کودکانی که مورد بدرفتاری قرار گرفته اند و آسیب های سخت روحی را تجربه کرده اند ممکن است از مدرسه رفتن یا انجام تکالیف خود سر بازبزنند و سعی کنند به شکلی به خود آسیب وارد کنند.

این افسردگی همچنین ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که کودک به طور مداوم شاهد دعوای پدر و مادر خودش است یا در محیطی زندگی می کند که مشکلات دائمی مصرف الکل در آن وجود دارد.

افسردگی در نوجوانی  علائم و درمان افسردگی دوران بلوغ

درمان افسردگی در سنین پایین

اغلب افرادی که در کودکی به افسردگی مبتلا می شوند تحت درمان قرار نمی گیرد زیرا می ترسند از سمت اطرافیان روانی خطاب شوند. در طول درمان و برای تشخیص افسردگی تمام جوانب زندگی کودک باید مورد بررسی قرار بگیرد.

گاهی اوقات خود والدین دچار بیماری افسردگی یا بیماری های دیگری هستند که باعث ایجاد افسردگی در کودک می شود.

در طول یک درمان مناسب باید به درمان افسردگی، بهبود مشکلات روانی، بهبود شرایط عاطفی و اجتماعی کودک، کاهش فشارهای خواندگی و کاهش خطر بازگشت افسردگی پرداخته شود.

افسردگی خفیف در نوجوانان

افسردگی خفیف معمولا توسط پزشک خانواده شناسایی می شود و سپس کودک باید به وسیله یک متخصص یا روانشناس تحت نظر قرار بگیرد تا افسردگی در همان مراحل اول درمان شود.

در مداوای کودکان و نوجوانان مبتلا به اضطراب خفیف نباید در ابتدا از دارو استفاده کرد ولی اگر افسردگی بیش از سه ماه طول بکشد ممکن است دکتر تشخیص دهد که بیمار نیاز به دارو دارد.

افسردگی شدید و ملایم

با توجه به ماهیت پیچیده افسردگی هر متخصص روش خاصی را برای درمان پیش می گیرد به طور مثال روانشناس ترتبیتی ترجیح می دهد به مشکلات کودک در محیط مدرسه رسیدگی کند. 

درمانگر خانواده به مشکل فرزند در محیط خانواده می پردازد و مددکار اجتماعی مسائل مالی و مسکن خانواده بررسی می کند.

افسردگی در نوجوانی  علائم و درمان افسردگی دوران بلوغ

دارودرمانی برای درمان افسردگی نوجوان

اگر درمان های روان شناختی نتوانند تاثیری بر وضعیت کودک و نوجوان بگذارند دکتر تشخیص می دهد که باید از دارو استفاده شود ولی در کنار دارو درمانی، درمان روان شناختی را نیز ادامه می دهند دکتر در هفته های اول باید به طور مداوم بیمار خود را ملاقات کند تا عوارض جانبی دارو را بر روی کودک بررسی کند بعضی از داروها ممکن است تمایل به خودکشی ایجاد کنند.

در سنین پایین از گیاهان دارویی استفاده نکنید، هر نوع درمانی باید زیر نظر متخصص انجام شود.

بعضی از تحقیقات در بریتانیا نشان داده شده است که داروی فلوکستین برای درمان افسردگی افراد 5 تا11 بسیار موثر است ولی داروهای دیگر ممکن است تاثیر بیش تری داشته باشند.

دورنمای افسردگی در سنین پایین

افسردگی در سنین پایین برخلاف چیزی که دیگران فکر می کنند بسیار جدی است و بدون درمان مناسب بهبود آن بسیار طول می کشد و تحقیقات نشان می دهد که افسردگی به شکل جدی تری بر می گردد و باعث خودکشی کودکان در سنین بالاتر می شود.

همچنین مشکلاتی مثل پایین آمدن کیفیت درس و مشکلات در مدرسه و خانه ممکن است کودک را گوشه گیر کند یا باعث تحول شخصیتی او شود. از هر سه کودک یا نوجوان مبتلا به افسردگی یک نفر دوباره در طول پنج سال آینده افسردگی را تجربه خواهد کرد.

شما به راحتی می توانید با مراکز برتر مشاوره افسردگی "مرکز مشاوره ستاره زندگی" تماس حاصل کنید، رزرو وقت 02122354282 و 02122247100 و 09035673050 و 09108347597 است.