رفتارهای پرخاشگرانه کودکان در قالب رفتارهایی مانند هل دادن، گاز گرفتن، کتک و لگد زدن دیده می شود. با افزایش سن پرخاشگری و قلدری در کودکان در قالب اسم گذاشتن بر روی دیگر بچه ها و آزار کلامی و فیزیکی دیده می شود. در دوران نوجوانی این رفتار به شکل شایعه سازی و پخش کردن راز یکدیگر به منظور آسیب رساندن به همسالان خود تبدیل می شود.

چرا پرخاشگری کودک شکل می گیرد.

در سنین بسیار پایین که کودک توان ابراز خشم خود را به وسیله کلمات ندارد، احساس می کند که گاز گرفتن و هل دادن دیگران روش خوبی برای ابراز خشونت او است اما با مرور زمان درک می کند که با حرف های خود نیز به همان میزان می تواند به دیگران آسیب بزند.

با افزایش سن فرد یاد می گیرد تا برای دیگران دسیسه و برنامه بچیند.

پرخاشگری کودک از همان ابتدا چگونه رشد می کند؟

این کار باعث ایجاد زورگویی و قلدری شده و بیش تر در مدارس یا زمین های بازی مشاهده می شود، اما اکنون می توان زورگویی و قلدری را در اینترنت، شبکه های مجازی و حتی بازی های آنلاین مشاهده کرد. همه ما تاکنون شاهد کامنت های تحقیر آمیز یا پست های خشونت آمیز بوده ایم. 

نمی توان آمار دقیقی برای زورگویی در کودکان بیان کرد ولی بین 10 تا 33 درصد از کودکان حدودا تحت تاثیر زورگویی دیگران قرار می گیرند.

شما حتما فکر می کنید که کودک پرخاشگر مشکل اساسی دارد و بله این فکر درست است. در گذشته گمان می شد که کودکان زورگو و پرخاشگر مشکلات و اختلالات روانی دارند، اما در حقیقت این امر باعث رفتارهای خشن آن ها نمی شود.

افراد قلدر در مدارس معمولا محبوب هستند و می توانند با دیگران ارتباط مناسبی برقرار کنند، کودکان و نوجوانان باهوش غالبا متوجه می شوند که خشونت فیزیکی باعث تنبیه آن ها می شود ولی کسی آن ها را بخاطر افشا کردن راز یا دسیسه چینی علیه دیگران تنبیه نمی کند، در عین حال این کارها بیش ترین ضربه را به فرد وارد می کند.

همان طور که در مقالات دیگر عنوان شد پرخاشگری و خشونت همیشه فیزیکی نیست و می تواند کلامی نیز باشد.

در حقیقت هر رفتاری که به قصد آسیب به دیگران انجام شود نوعی خشونت محسوب می شود.

تحقیقات نشان می دهد که خشونت در دختران بیش تر کلامی و در پسران بیش تر فیزیکی و جسمانی است.

پرخاشگری و قلدری در کودکان  راه های درمان پرخاشگری کودک

دلایل ایجاد پرخاشگری در کودکان

خشونت و پرخاشگری در کودکان و نوجوانان می تواند به این دلیل باشد که آن ها بخاطر تجربه های اولیه زندگی خود احساس می کنند که دیگران همواره قصد صدم زدن به آن ها را دارند. 

کودکانی که مورد تنبیه جسمانی قرار می گیرند نیز معمولا رفتارهای پرخاشگرانه از خود نشان می دهند، زیرا آن ها یاد می گیرند تنبیه پاسخ مناسبی در برابر رفتارهای غلط است. اگر به کودکان قلدر نگاه کنید متوجه می شوید که آن ها در زندگی خودشان مورد قلدری قرار گرفته اند.

در برخی از شرایط کودکان مشکلی دارند که برای آن ها خیلی بزرگ است و هنوز یاد نگرفته اند که چگونه احساسات خود را مدیریت کنند.

پیشگیری از قلدری برای سلامت کودکان اهمیت زیادی دارد زیرا کودکانی که تحت فشار قلدری قرار می گیرند بیش تر احتمال دارد که مضطرب یا افسرده شوند، عملکرد آن ها نیز در مدرسه تحت تاثیر این امر قرار می گیرد.

بسیاری از رفتارها در حقیقت به تشویق این اعمال می پردازد، به طور مثال معلم ها معمولا این قلدری ها را مشاهده می کنند ولی کاری برای جلوگیری از آن انجام نمی دهند.

افراد قلدر معمولا اعمال خود را راه مناسبی برای رسیدن به خواسته های خود می دانند، این افراد ممکن است به دلیل ضعف اجتماعی نتوانند احساسات بقیه را به درستی درک کنند.


ایستادگی در برابر قلدری کودکان

اولین و بهترین راه برای ایستادن در برابر قلدری بالا بردن مهارت های اجتماعی فرد است، با افزایش اعتماد به نفس فرد می تواند در برابر هر نوع عامل خارجی مقاومت کند.

والدین و حمایت آن ها نیز در این امر اهمیت زیادی دارد، والدین باید به حالات و رفتارهای کودک خود نظارت داشته باشند و اگر فرزند آن ها مورد زورگویی قرار می گیرد از او حمایت کنند.

به طور کلی فرد نباید سعی کند با خشونت مقابله به مثل کند زیرا این کار باعث بروز خشونت در خود شخص می شود.


پرخاشگری و قلدری در کودکان  راه های درمان پرخاشگری کودک

کمک به کودکان و نوجوانان قلدر و زورگو

به خودتان نگیرید.

به یاد داشته باشید که کودک شما نمی تواند احساسات خود را کنترل کند برای همین ممکن است به شما توهین کند یا سعی کند به شما ضربه بزند. رابطه مادر و کودک تاثیر زیادی در کنترل احساسات کودک دارد و از اهمیت زیادی برخوردار است.

انتظارات منطقی از فرزندان خود داشته باشید.

کودکان به راحتی تمرکز خود را از دست می دهند و این ممکن است شما را عصبی کند سعی کنید توانایی های کودک خود را به خوبی بشناسید.

همدلی را فراموش نکنید

کودک در زمان رشد راجع به همدلی می آموزند و سعی می کنند که احساسات دیگران را درک کنند. سعی کنید احساس همدلی را برای آن ها توضیح دهید و به آن ها بگویید که حرف های آن ها ممکن است به کسی آسیب بزند.

پرخاشگری و قلدری در کودکان  راه های درمان پرخاشگری کودک

هدف کودک خود را درک کنید.

کودک شما حتما از انجام رفتارهای پرخاشگرانه خود قصدی دارد سعی کنید تا دلیل کارهای او را متوجه بشوید.

راه متفاوتی به او نشان دهید.

به او نشان دهید که راه های زیادی برای بروز عصبانیت وجود دارد. شما نمی توانید رفتار کودک خود را بدون ارائه یک راه جایگزین متوقف کنید.

عواقب کار را به او یادآوری کنید.

به طور مثال به او بگویید، اگر تو سارا را هل بدهی او می افتد و گریه می کند، او دردش می گیرد. سعی کنید جملات خود را تا جایی که می توانید کوتاه بیان کنید زیرا کودک شما تمرکز خود را از دست می دهد.

به او یادآوری کنید که همیشه کنار او هستید.

کودک شما همیشه به حمایت شما احتیاج دارد، ممکن است به دلایلی کودک نتواند مشکلش را با شما مطرح کند ولی شما از تغییر حالت او باید متوجه شوید که مشکل دارد.

کودک خود را تشویق کنید.

هنگامی که احساس می کنید کودک شما عصبانیت و خشم خود را کنترل کرده است حتما او را تشویق کنید و به او بگویید که به او افتخار می کنید.

به فرزند خود اجازه دهید تا مشکلش را حل کند.

قبل از این که در کارها دخالت کنید، به فرزند خود اجازه دهید تا مشکل را حل کند به این شکل کودک اعتماد به نفس خود پیدا می کند و مسئولیت پذیر می شود.

از بحث دوری کنید.

اگر در مورد هرچیزی با فرزند خود بحث کنید کم کم احساس می کنید که در مورد تمام جزئیات با او بحث کنید. فقط کافی است قوانین را برای او توضیح دهید.

پرخاشگری و قلدری در کودکان  راه های درمان پرخاشگری کودک

گستاخی فرزندان

در همان دوران کودکی فرزند شما کم کم متوجه می شود که می تواند هرچیزی دوست دارد بگوید، ممکن است هرچیزی که به او بگویید بلند داد بزند که نه نه نه، و این کار می تواند شما را عصبی کند.

راه های درمان پرخاشگری کودک

پیشگیری کنید.

به طور مثال اگر صبح ها بر سر لباس پوشیدن بحث می کنید، به او دو لباس را پیشنهاد بدهید تا از بین آن ها انتخاب کند. این کار به آن ها این احساس را می دهد که می توانند وضعیت را کنترل کنند.

به احساسات کودک خود احترام بگذارید.

این کار باعث می شود که کودک به شما نزدیک شود و در مورد احساسات خود با شما صحبت کند. ممکن است احساسات کودک در آن سن احمقانه به نظر برسد ولی از نظر او کاملا جدی است.

قانون های مشخصی تعیین کنید.

این قانون ها باید کوتاه باشند و به هیچ عنوان شکسته نشوند. شما و همسرتان نیز باید به قانون هایی که شامل شما می شود، عمل کنید.

با همسرتان در یک تیم باشید.

 این امر از اهمیت زیادی برخوردار است، اگر همسرتان برخلاف نظر شما عمل کند کودکتان یاد می گیرد که سمت پدرش کشیده شود و از پدرش برای توجیه کارهای خود کمک بگیرد. هیچ گاه در حضور کودکتان همسر خود را محکوم نکنید.

از مشاور و متخصص کمک بگیرید.

کمک از متخصص همیشه می تواند به شما کمک کند و علاوه بر کمک نیز به شما آرامش خاطر می دهد. به یاد داشته باشید که بسیاری از اختلال ها از دوران کودکی شکل می گیرند بنابراین بهبود حال کودک باید در اولویت شما قرار بگیرد.


شما به راحتی می توانید با مراکز برتر مشاوره کودک و کنترل پرخاشگری "مرکز مشاوره ستاره" تماس حاصل کنید، رزرو وقت 02122354282و 02122247100 و 09035673050 و 09108347597 است.