انواع مشاوره در جهان ساختار یکسانی دارند ولی با توجه به فرهنگ و رفتار مردم کشورها برخی روش های موفق تر هستند و برخی دیگر کمتر مورد استفاده قرار می گیرند. روش های نوین در برخی کشور ها سبب تحول روانشناسی و مشاوره شده است.

انواع مشاوره

هر فرد منحصر به فرد است و به  مشاوره متفاوت پاسخ می دهد، بنابراین مهم است که سبک مشاوره صحیحی را برای درمان فرد در نظر گرفت که متناسب با نیازهای بیمار باشد. 

در طول سال ها، انواع مختلفی از مشاوره پدید آمده است. برخی از روش های مشاوره برای حل کردن مشکل خاصی است، در حالی که برخی دیگر بدون در نظر گرفتن مشکل، بر رشد فردی و تغییر افراد متمرکز شده اند.


موارد زیر شامل سبک های رایج مشاوره است:

 درمان شناختی

شناخت درمانی به طور خاص روی فکر فرد تمرکز دارد و الگوهای مشکل ساز را مشخص می کند. این الگوهای تفکر باعث تحریک افکار و تفسیرهای منفی در مورد خود بیمار و جهان می شود. 

پس از شناسایی این الگوها، درمانگر از تغییر الگوهای شناختی استفاده می کند تا شیوه تفسیر افکار و موقعیت های فرد بیمار را تغییر دهد. این امر باعث کاهش احساسات منفی فرد می شود.

انواع مشاوره سبک و روش

رفتار درمانی

رفتاردرمانی بر تغییر مستقیم رفتارها بدون نگاه به ریشه آن ها تمرکز می کند.

رفتار درمانی از نظریه های مختلف رفتار، تقویت و انگیزه برای بهبود الگوهای مشکل ساز در رفتار استفاده می کند. 

درمان شناختی-رفتاری(CBT)

درمان شناختی رفتاری (CBT) رویکرد رفتاری و شناختی را با هم ترکیب می کند و بر چگونگی ارتباط افکار، احساسات و رفتارهای فرد متمرکز است.

با شناسایی الگو، بیمار درک می کند که چگونه افکار، احساسات و رفتارهای او بر یکدیگر تأثیر می گذارند. افکار مخرب بیمار می تواند باعث ایجاد احساسات منفی در فرد شود.

بیمار در طول درمان یاد می گیرد که چگونه روشی را که برای رشد افکار، اعتقادات و رفتارهای سالم مناسب است، بازسازی کند.

درمان شناختی رفتاری = تفکرات + احساسات + طرز عملکرد

روان درمانی روشی بلند مدت است

روان درمانی از طریق گفت و گو انجام می‌شود به افراد کمک می‌کند تا علائم روحی و روانی ناخوشایند خود را کاهش دهند و آن‌ها را تحت کنترل دربیاورند. این  نوع درمان به افزایش سطح رفاه و  بهزیستی در زندگی افراد کمک می کند. روان درمانی همانند درمان شناختی-رفتاری عمل می کند تا بتواند چگونگی ارتباط باورها، افکار، رفتار و احساسات را بفهمد. 

رویکرد انسان گرایی

انسان گرایی یک رویکرد بیمار محور است که بر پذیرش بی قید و شرط از درمانگر و بیان آزاد بیمار تأکید دارد، این مکتب برخلاف روان کاوی قبول ندارد که رفتار انسان جبری و بدون اراده ی او از طریق نیرو های ناهشیار، یعنی امیال و آرزو های سرکوب شده ی او در دوران کودکی هدایت می شود. با درمان انسان گرایانه، بیمار ترغیب می شود تا در هنگام کار با درمانگر، به طور آشکار آنچه را که بر او تأثیر می گذارد، بیان کند.

طبق دیدگاه انسان گرایی، عمده ترین عاملی که فرد را به حرکت وا می دارد نگرشی است که به خود و دنیای اطراف خود دارد. انسان گرایی هر نوع جبرگرایی را رد می کند.

انواع مشاوره سبک و روش

درمان بین فردی

درمان بین فردی نوعی درمانی است که به فرد کمک می کند پویایی ارتباطات و روابط بین افراد را درک کند. درمان بین فردی ارتباطات و رفتارهای بین فردی را هدف قرار می دهد تا به بیمار کمک کند تا چگونگی مشارکت در روابط و مسائل عاطفی را درک کند. کاربرد عمده ی این نوع درمان در درمان اختلالات افسردگی می باشد.

فرضیه درمان بین فردی این است که اگر بتوانید رفتار و ارتباطات بین فردی را بهبود ببخشید، از دیگران پشتیبانی بیشتری دریافت خواهید کرد و این به بهبود روحیه کلی و کاهش تنش کمک می کند.


درمان مبتنی برشناخت گرایی

این مکتب انسان را به صورت ماشینی که تحت استیلای رویدادهای درونی یا بیرونی است، در نظر نمی گیرد.

شناخت گرایی ممکن است با رفتار گرایی اشتباه گرفته شود ولی تفاوت عمده آن ها این است که شناخت گرایی انگشت بر روی فرایند های شناختی می گذارد و آن را زیربنای رفتار می داند. ولی رفتار گرایی روی اثر محرک های محیط تاکیید دارد.


رفتار درمانی

رفتار درمانی به بررسی واکنش فرد در محیط می پردازد.در این نوع درمان، درمانگران می خواهند ذهنیت مشاهده عملی را حذف کنند و بر تغییرات محیط و ارگانیسم تمرکز کنند.

در این نوع درمان فرد یاد می گیرید که چگونه روابط محکم تری برقرار کند، احساسات خارج از کنترل را مدیریت کنید و تمایلاتی را که ممکن است به سمت رفتارهای مخرب مانند خودآزاری باشد را کاهش می دهد.


 درمانگران با توجه به ویژگی های بیمار، روش مناسب را برای درمان انتخاب می کنند.

 استفاده از روش های مختلف درمانی در کنار هم به مهارت زیادی احتیاج دارد که معمولاً با سال ها تجربه بدست می آید. 

انواع مشاوره سبک و روش

گروه درمانی

در گروه درمانی ، اعضای یک گروه تحت نظر یک درمانگر با یکدیگر تعامل دارند. این گروه ممکن است از افرادی تشکیل شود که دچار اضطراب، حملات عصبی، افسردگی، اختلال دو قطبی یا اختلال شخصیتی  باشند. 

به طور معمول، مشاور نزد هر یک از اعضای گروه می رود و از آن ها می خواهد که خود را معرفی کنند ودر مورد هفته خود صحبت کنند.

 این صحبت اولیه معمولاً به موضوعات عمیق تری منجر می شود که می تواند مورد بررسی قرار بگیرد. اعضای دیگر گروه نیز مجاز هستند از همدیگر سؤال کنند و یکدیگر را به چالش بکشد. با این حال، انتظار می رود اعضای گروه به یکدیگر احترام بگذارند. گروه ها ممکن است آموزشی، حمایتی یا سایر روش ها باشند.

خانواده درمانی

وقتی اعضای خانواده برای معالجه با هم به پیش مشاور می روند، رویکرد مورد استفاده خانواده درمانی نامیده می شود. خانواده درمانی نوع خاصی از گروه درمانی است. از آنجا که مشاور ممکن است تمام اعضای خانواده را در هر جلسه نبیند، می تواند از تکنیک ها و روش های فردی در این نوع درمان استفاده کند

هدف خانواده درمانی این است که محیطی هماهنگ در خانواده ایجاد شود تا همه بتوانند برای پیشرفت و پرورش ترغیب شوند. در حقیقت هدف درمان این است که همه اعضای خانواده بتوانند نیازهای خود را برآورده کنند. 

درمانگران در روش خانواده درمانی از روش های مختلفی استفاده می کنند. درمانگر ممکن است از تئوری سیستم های خانواده، درمان شناختی یا روش های دیگر استفاده کنند.

انواع مشاوره سبک و روش

پیدا کردن مشاور با تجربه با روشی مناسب

ابتدا از مشاور خود در مورد سبک مشاوره اش بپرسید و سپس سعی کنید در مورد آن اطلاعات لازم را به دست آورید.

با این حال ، اگر مشاوره آنلاین را ترجیح می دهید، می توانید به مرکزی همچون مرکز مشاوره ستاره بروید. در آنجا، می توانید بر روی پروفایل مشاوران کلیک کنید تا ببینید چه نوع درمانی را ارائه می دهند و اینکه آیا سبک درمان برای شما مناسب است یا خیر. 

ارزش صبر

سلامت روان شما احتمالاً بعد از اولین جلسه با مشاور جدید خود بهبود نخواهد یافت. روش های درمانی مختلف نیاز به زمان های مختلفی دارند، طول مدت درمان شما به نوع مشکلی که دارید بستگی دارد.

درمان می تواند برای چند ماه یا سال دوام داشته باشد. اگر بی حوصله باشید و فوراً مشاوره خود را تغییر دهید، هیچ وقت نمی توانید کامل تحت درمان قرار بگیرید.

انواع مشاوره سبک و روش

چه زمانی باید مشاور خود را تغییر دهید

صبر باعث می شود که شما به درمانگر جدید خود عادت کنید. آیا این بدان معنی است که تا زمانی که احساس کنید دیگر نیازی به درمان ندارید، باید در کنار یک مشاور بمانید؟ البته که نه! شما می توانید هر زمان که دوست دارید مشاور خود را تغییر دهید. 

در ابتدا مشاور خود را ارزیابی کنید تا متوجه شوید که آیا روش درمانی او برای شما مفید بوده است یا خیر. سپس، تصمیم بگیرید که بمانید یا از مشاور دیگری کمک بگیرید.

اگر مشاور شما ببیند که نمی توانند به شما کمک کنند، به احتمال زیاد شما را به مشاور دیگری ارجاع می دهد.

مرکز مشاوره ستاره زندگی

شروع مشاوره آنلاین به راحتی ورود به وب سایت و پر کردن یک فرم ساده است. مرکز مشاوره ستاره با استفاده از اطلاعات شما، بهترین مشاوران را به شما توصیه می کند.

اگر مشاور پیشنهاد شده را دوست ندارید، می توانید دوباره امتحان کنید. سعی کنید که مشاوری پیدا کنید که با او احساس راحتی می کنید.

نترسید و از مشاور خود در مورد آموزش و روش های آن ها سؤال کنید!

 شماره تماس جهت رزرو وقت مشاوره 02122354282و 02122247100و به وسیله موبایل از طریق شماره های 09035673050و 09108347597امکان پذیر است.