همه ما گاهی کنترل اعصاب خود را از دست می دهیم، ابراز عصبانیت در واقع یک واکنش سالم در روابط با دیگران است. با این حال، مواردی وجود دارد که خشم می تواند طاقت فرسا یا آسیب رسان باشد و در این زمان ها، مهم است که یاد بگیرید چگونه با خشم کنار بیایید و آن را کنترل کنید.

ابراز خشم به طور نامناسب می تواند برای روابط شخصی و حرفه ای مضر می باشد. در این مقاله به تکنیک های کنترل خشم خواهیم پرداخت که به شما کمک می کند احساسات خود را بهتر کنترل کنید و روابط خود را مدیریت کنید. بنابراین لازم است که نگاه دقیق تری به خشم و راه های کنترل آن بیندازیم.

ابراز خشم

خشم تقریباً در هر رابطه ای وجود دارد. این شامل روابط با افراد مهم، بچه ها، رئیس، دوستان، خانواده و غیره می باشد. خشم به ما نشان می دهد که با در چه مواردی با دیگران اختلاف نظر داریم، البته این خشم می تواند دردسر ساز باشد.

راه های ناسالم برای ابراز خشم

همان طور که گفته شد خشم واکنش طبیعی بدن می باشد اما باید راه های سالم برای بروز آن در نظر گرفته شود، راه های ناسالمی که در ادامه ذکر شده است ممکن شما را به دردسر بیندازد:

پیشنهاد مشاور: پرخاشگری همسر | علت عصبانیت و بداخلاقی همسرتان

پرخاشگری

بسیاری از ما با رفتار های پرخاشگرانه آشنا هستیم، رفتار ها پرخاشگرانه شامل داد زدن، پرتاب کردن اشیاء، آسیب های فیزیکی به خود و دیگران و موارد دیگر می باشد. در این هنگام افراد باید سعی کنند که خشم خود را مدیریت کنند و آن را به شیوه ای سالم نشان دهند.

گاهی اوقات حتی افراد خشم خود را نشان نمی دهند و به جای آن ظرف ها را می شکنند، لباس همسرشان را می سوزانند یا به خود آسیب می رساند. 

نگه داشتن خشم

اگر خشم خود را مدیریت نکرده و آن را درون خود نگه دارید بیش تر به خود آسیب می رسانید، این امر ممکن است شامل سرزنش درونی، انزوای اجتماعی و موارد دیگر باشد. این نوع خشم حتی می تواند باعث ایجاد افسردگی و اضطراب شود.

شما ممکن است در ظاهر فردی خوشحال و شاداب به نظر بیایید ولی به دلیل عدم بروز سالم خشم از درون درگیر افسردگی، اضطراب و موارد دیگر باشید.

خشم مداوم

برخی از اوقات افراد خشم و عصبانیت مداوم را تجربه می کنند این خشم سالم نیست و آسیب های زیادی به فرد می زند. به نظر می رسد افرادی که همیشه عصبانی و خشمگین هستند این خشم را به اطرافیان خود نیز منتقل می کنند و به آنان نیز آسیب وارد می کنند.

این افراد معمولا خود را خشمگین نمی دانند و واکنش های خود را طبیعی می دانند به همین دلیل معمولا به دنبال درمان خشم و پرخاشگری خود نمی گردند و به جای آن به خود و دیگران آسیب می رسانند. به همین دلیل این افراد روز به روز تنها تر می شوند و به انزوا کشیده می شوند. 

راه های سالم برای ابراز خشم

حتما تاکنون متوجه آسیب های خشم شده اید، به همین دلیل توصیه می شود که که راه های سالم ابراز خشم را بیاموزید و از آن برای بروز خشم خود استفاده کنید:

صداقت

دلیل خشم خود را صادقانه بیان کنید، گاهی اوقات برای این کار باید از دیگران عذرخواهی کنید اما به خاطر داشته باشید که این کار باعث می شود به شما اعتماد کنند و صداقت شما را باور داشته باشند.

عصبانیت و خشم خود را به چیز دیگری ربط ندهید و با خود و دیگران صادق باشید.

به موقع خشم خود را ابراز کنید

همیشه خشم خود را به موقع ابراز کنید بعضی اوقات بروز خشم در زمان های اشتباه آسیب های بیش تری را به همراه دارد. به طور مثال اگر می خواهید با همسرتان در مورد رفتار بدش صحبت کنید صبر کنید تا تنها شوید و سپس ابتدا با صداقت دلیل خشم خود را بیان کنید و سپس از او بخواهید که رفتار خود را اصلاح کنید.

پیشنهاد مشاور:چرا خشونت و پرخاشگری خوب است؟

ازدواج های زیادی تنها به دلیل رعایت نکردن این نکته به بن بست رسیده اند، بنابراین همیشه سعی کنید تا زمان درستی را برای بروز خشم و ناراحتی خود پیدا کنید.

راههای کنترل خشم از دیدگاه روانشناسی

چگونه خشم خود را کنترل کنیم؟

برای بروز به موقع خشم باید راه های کنترل خشم و عصبانیت را فرا بگیرید. به خاطر داشته باشید که در کنترل خشم خود ناتوان باشید ممکن است به دیگران, عزیزان و اطرافیان خود آسیب بزنید. بنابراین برای آرامش خود و دیگران بهتر است راه های زیر را امتحان کنید، در صورتی که این راه ها برای شما مفید نبود بهتر است از مشاور و روانشناس برای این کار کمک بگیرید.

پیشنهاد مشاور: روش های ابراز و کنترل خشم در افراد

1. به نکات مثبت و مسائل مثبت فکر کنید.

اگر چیزی در محیط اطراف شما را آزار می دهد سعی کنید به مسائل مثبت فکر کنید، این کار باعث می شود که علاوه بر پرت شدن حواس احساس خوبی پیدا کنید، با این کار خشم شما کاهش پیدا می کند و می توانید صبر کنید و عامل خشم خود را بعدا بررسی کنید.

2.بر خودتان تمرکز کنید

اگر همیشه از دیگران شاکی هستید و احساس می کنید همه به دنبال عصبانی کردن شما هستند بهتر است که کمی بر روی احساسات خودتان کار کنید. 

ممکن است شما به دلیلی همیشه عصبی باشید و این امر را به دیگران نسبت دهید اما باید دلیل عصبانیت و خشم را در درون خود بگردید و به دنبال حل آن باشید. به یاد داشته باشید که بروز اشتباه، خشم و عصبانیت شما بیش تر می شود.

3.ورزش

هرگز فراموش نکنید که ورزش نقش بسیار مهمی در کنترل خشم دارد. بنابراین ورزش را در برنامه هفتگی خود قرار دهید. بهترین راه حل این است که سه روز در هفته به باشگاه بروید اما اگر این امکان را ندارید می توانید به پیاده روی، دویدن و شنا بپردازید.

ورزش باعث می شود تا ذهن خود را باز کنید و دلایل خشم و عصبانیت خود را کشف کنید.

4.از دیگران کمک بگیرید

اگر می توانید از مشاور یا اطرافیان خود برای کنترل خشم کمک بگیرید شاید دیگران تجربه ای داشته باشند که بتواند به شما کمک کند. 

کمک گرفتن از مشاور بهترین راهی است که برای کنترل خشم توصیه می شود زیرا متخصص می تواند ریشه عصبانیت و خشم را شناسایی و با انجام تمرینات مختلف آن را ریشه کن کند.

5.آرامش

آرامش نقطه مخالف خشم و عصبانیت است، حتما افرادی را دیده اید که آرامش زیادی دارند و به ندرت خشمگین و عصبانی می شوند.

این آرامش برای روح و جسم ما بسیار مفید می باشد. برای به دست آوردن این آرامش باید اعتماد به نفس خود را افزایش دهید، با نزدیکان و عزیزان خود بیش تر وقت بگذرانید، به موسیقی های آرامش بخش گوش دهید و تنفس عمیق را تمرین کنید.

برخی از تمرینات مانند یوگا به افزایش آرامش شما کمک می کند.

پیشنهاد مشاور: آسیب هایی که پرخاشگری به فرد پرخاشگر وارد می کند | پرخاشگری در بزرگسالان

6.خندیدن

خنده یکی از کارهایی است که باعث افزایش سلامت و بهبود روحیه شما می شود. سعی کنید بیش تر بخندید، حتما تاکنون مشاهده کرده اید که افرادی که بیش تر می خندند روحیه بهتری دارند.

به یاد داشته باشید که باید از زندگی خود لذت ببرید برای همین بیش تر بخندید، سفر کنید و از زندگی لذت ببرید، سعی کنید شغلی را انتخاب کنید که بیش تر به شما آرامش دهد و از آن لذت می برید.

راههای کنترل خشم از دیدگاه روانشناسی

7.شکرگزار باشید

همیشه نعمت هایی که در زندگی دارید را بشناسید و قدر آن ها را بدانید این کار به شما کمک می کند تا زندگی بهتر و زیباتری داشته باشید.

به یاد داشته باشید که چیزهایی که به سرعت فراموش کرده اید و برای شما ارزشی ندارد نیز می تواند یک نعمت باشد بنابراین نگاهی دوباره به زندگی خود بیندازید و برای نعمت هایی که در زندگی دارید شکرگزاری کنید.

8. اعتراف کنید

به خودتان اعتراف کنید که عصبی هستید حتی اگر برای دیگران مهم نیست این را به خودتان بگویید که عصبی هستید. اگر احساس می کنید که این عصبانیت همه زندگی شما را فرا گرفته است و دیگر نمی توانید به هیچ کاری بپردازید یا انگیزه کار دیگری را ندارید باید به روانشناس مراجعه کنید و ریشه این خشم را شناسایی کنید.

با پذیرش عصبانیت خود مسئولیت آن را به عهده می گیرید و با آن روبرو می شوید. بنابراین می پذیرید که این شما هستید که باید با آن کنار بیایید و در این هنگام است که تصمیم به بهبود می گیرید.

پیشنهاد مشاور:راه های کاهش پرخاشگری | درمان قطعی پرخاشگری

9.خود را ببخشید

گاهی اوقات شما به دلیل کاری که در گذشته انجام داده اید احساس ناراحتی و عصبانیت می کنید. شما باید در ابتدا خودتان را ببخشید و سپس به دنبال درمان خشم درونی خود بگردید. به یاد داشته باشید که هرکسی در زندگی اشتباهاتی انجام می دهد و شما نباید برای هر اتفاقی خود را مسئول بدانید و خودتان را سرزنش کنید. با این کار به خودتان آسیب می زنید و اعتماد به نفس خود را از بین می برید.

10.کسی حق شما را نخورده است

باور داشته باشید که دیگران حق شما را پایمالنمی کنند و همه قصد سوء استفاده از شما را ندارند. برخی اوقات افراد از خشم به عنوان یک سپر دفاعی استفاده می کنند زیرا گمان می کنند که دیگران همیشه به آن ها آسیب می زنند و یا از آن ها سوء استفاده می کند. 

این فکر بسیار غلط می باشد، شاید در گذشته کسی به احساسات و باور های شما صدمه زده باشد اما این بدین معنی نیست که باید از دیگران بترسید و از آن ها دوری کنید. به جای این کار سعی کنید که به آدم های بهتری اعتماد کنید.

11. روانشناس

همان طور که اشاره شد بهترین کار برای درمان و ریشه یابی خشم و پرخاشگری کمک گرفتن از روانشناس می باشد، روانشناس به شما کمک می کند تا به خشم خود به درستی غلبه کنید.

شما به راحتی می توانید با مراکز برتر مشاوره فردی همچون "مرکز مشاوره ستاره" تماس حاصل کنید، رزرو وقت 02122354282 و 02122247100 و 09035673050 و 09108347597 است.