ما همواره درک نادرستی از کمرویی، خجالت کشیدن، اضطراب اجتماعی و درونگرایی داشته و همه را یکسان می پنداریم.کمرویی راحت تر از اضطراب اجتماعی درک می شود زیرا عمومیت بیش تری بین مردم دارد. کمرویی در دوران نوجوانی و جوانی بیش تر دیده می شود و تحمل آن می تواند برای فرد دردناک باشد.

آیا کمرویی نوعی ناهنجاری است؟

دیده می شود که بسیاری از افرادی که در دوران نوجوانی دچار کمرویی شده اند پس از مدتی دوباره کمرویی را تجربه کرده اند.

ارتباط با دیگران در دنیای امروز به دلیل رشد تکنولوژی بسیار کم تر شده است، کامپیوتر، اینترنت و انواع پیشرفت ها باعث شده اند که انسان ها کم تر با یکدیگر رو در رو صحبت کنند.

برای کسانی که کمرو هستند این موضوع دلپذیر است اما این امر در حقیقت یک معضل است که باعث می شود اعتماد به نفس افراد و مهارت های ارتباطی آن ها به مرور زمان کاهش یابد.

چه بخواهید چه نخواهید انسان موجودی اجتماعی است و نیاز دارد که با دیگران ارتباط برقرار کنند در حقیقت این امر برای او باعث ایجاد لذت و نشاط می شود.

البته عوامل دیگری هم در این موضوع تاثیر گذار هستند ولی باید به یاد داشته باشید که کمرویی و خجالتی بودن نوعی ناهنجاری به شمار می رود و معمولا در طول رشد فرد کمرنگ می شود یا از بین می رود.

خجالت و کمرویی نباید با درونگرایی اشتباه گرفته شود

آیا کمرویی نوعی اضطراب اجتماعی است؟

توجه کنید که کمرویی و اضطراب اجتماعی بهم شباهت دارند اما تفاوت هایی هم با یکدیگر دارند.

کمرویی و خجالتی بودن می تواند ملایم یا شدید باشد، دقت داشته باشید که کمرویی یک حس گذرا است و پس از مدتی از بین می رود البته ممکن است دوباره به دلایلی ایجاد شود.


نشانه های کمرویی

افراد کمرو معمولا از بودن در اجتماع خودداری می کنند.

این نشانه مانند اضطراب اجتماعی باعث می شود فرد سعی کند تنها باشد و حتی ممکن است باعث ایجاد تنش های عصبی در فرد شود. افراد کمرو هنگام صحبت کردن ممکن است سرخ شوند و یا ضربان قلب آن ها بالا برود. 

همچنین این افراد معمولا اعتماد به نفس پایینی دارند. طرزی که شخص به کمرویی واکنش نشان می دهد بر نشانه ها و علائم او نیز تاثیر می گذارد و هرچه کمرویی بیش تر فرد را آزار دهد دوام آن بیش تر می شود.

کمرویی در دو موقعیت برای فرد دردسر ساز می شود.

یکی از این موارد برقراری ارتباط با اشخاص صاحب قدرت به صورت دو نفره است و دیگری صحبت در اجتماعات هنگامی که دیگران گوش می دهند. 

مورد اول احساسی است که بیش تر کودکان آن را تجربه می کنند، البته اصولا پرهیز از ارتباط با غریبه ها در کودکان امر بدی نیست و به همین دلیل کمرویی در کودکان بیش تر دیده می شود ولی در طول رشد میزان این کمرویی به مراتب کاهش می یابد.

کودکانی که کم تر در اجتماع قرار می گیرند و برقراری ارتباط را نمی آموزند بیش تر با کمرویی درگیر می شوند و طول می کشد تا کمرویی را کنار بگذارند. 

اما شکل دوم کمرویی به اضطراب اجتماعی شباهت زیادی دارد زیرا در این حالت اشخاص دوست ندارند توسط دیگران مورد قضاوت قرار بگیرند. توجه کنید که این نوع کمرویی در سنین بالاتر ایجاد می شود.

خجالت و کمرویی نباید با درونگرایی اشتباه گرفته شود

کمرویی نباید با درونگرایی اشتباه گرفته شود

این نکته خیلی مهم است که کمرویی نباید با درونگرایی اشتباه گرفته شود. البته افراد درونگرا و برونگرا می توانند کمرو باشند ولی نمی توان گفت که افراد درونگرا لزوما خجالتی هستند.

افراد درونگرا کسانی هستند که به اندازه افراد برونگرا به بودن در اجتماع علاقه ندارند. اما به دلیل حضور در جمع عصبی نمی شوند، عرق نمی کنند و ضربان قلب آن ها افزایش نمی یابد.

افراد درونگرا می توانند دوستان نزدیک زیادی داشته باشند و رابطه خوب و سالمی با آن ها برقرار کنند.


اثرات کمرویی در افراد مختلف

اثرات کمرویی در افراد مختلف متفاوت است ولی بارزترین اثرات کمرویی در متن زیر ذکر شده است.

  • توجه به خود
  • ترس از مورد قضاوت دیگران قرار گرفتن
  • نشانه های فیزیکی ( لرزش، سرخ شدن صورت و بی قراری)
  • ناراحتی و تشویش
  • اعتماد به نقس پایین

دقت کنید که افراد کمرو دست و پا چلفتی نیستند ولی وقتی احساس ترس می کنند مضطرب می شوند و ممکن است به جاهای مختلف برخورد کنند یا هول شوند.

کمرویی در کودکان آسیبی به همراه ندارد ولی اگر از بین نرود مشکلات زیادی را ایجاد می کند، آن ها کارهای خوبی پیدا نمی کنند، پیشرفت نمی کنند، درآمد کم تری دارند و استعداد های خود را نیز کشف نمی کنند زیرا از برقراری ارتباط با دیگران می ترسند.

متاسفانه این افراد بیش تر دچار مشکلات جسمانی می شوند که این امر ممکن است به دلیل کم حرفی آن ها و یا عدم دریافت حمایت های لازم باشد.

خجالت و کمرویی نباید با درونگرایی اشتباه گرفته شود

چرا افراد کمرو خود را سرزنش می کنند

افراد کمرو معمولا از خودشان خجالت می کشند وبه همین دلیل موفقیت های خود را نادیده می گیرند و عیب های خود را بزرگ جلوه می دهند. 

اگر از آن ها بخواهید خود را توصیف کنند معمولا از عیب های خود صحبت می کنند و جنبه های مثبت را فاکتور می گیرند.


مزایای کمرویی

با توجه به نکات گفته شده کمرویی می تواند فوایدی هم داشته باشد.

شناخت افراد کمرو معمولا چالش برانگیز است، بسیاری از افراد این موضوع را دوست دارند و وقتی فرد کمرو این احساس کمرویی را کنار می گذارد احساس پیروزی و موفقیت می کنند. 

کمرویی در بسیاری از موارد با حیا ترکیب می شود و کیفیتی مطلوب در برخی از جوامع به حساب می آید. بنابراین می توان گفت که این ویژگی بیش تر به فرهنگ کشور بستگی دارد. 

در بعضی از موارد می توان گفت که کمرویی اگر کم و کنترل شده باشد می تواند مفید واقع شود و فرد را جلو ببرد، رفتارهای فرد در این شرایط سنجیده تر می شود.

البته به یاد داشته باشید که کمرویی نباید به حدی برسد که دیگران از این امر سوء استفاده کنند یا به فرد زور بگویند.

خجالت و کمرویی نباید با درونگرایی اشتباه گرفته شود

شکنجه افراد کمرو سوال کردن است

سوال کردن از افراد کمرو می تواند نوعی توهین به آن ها باشد زیرا ممکن است جنبه خصوصی داشته باشد. به یاد داشته باشید که فرد کمرو نباید احساس کند که مورد بازجویی قرار گرفته است.

البته افراد از طریق سوال کردن یکدیگر را می شناسند ولی برای سوال کردن قوانینی وجود دارد. همان طور که برای حرف زدن، غذا خوردن، راه رفتن و نگاه کردن به دیگران قانون وجود دارد به طور مثال نگاه کردن به دیگران بد نیست اما زل زدن به دیگران امر بدی تلقی می شود.

غذا خوردن امری مفید و ضروری است اما در هنگام غذا حرف زدن، با دست غذا خوردن و با صدا جویدن غذا مواردی هستند که باید در حضور دیگران رعایت شوند.

در مورد سوال پرسیدن نیز فرد باید این قوانین را بداند و حتی استثناها را نیز رعایت کنید.

در اینجا کافی است بیش تر به رفتارهای فرد خجالتی دقت کنیم و حساس تر عمل کنیم، اگر احساس می کنید که او معذب است دیگر سوالی نپرسید.


تفاوت های فرهنگی کمرویی و خجالتی بودن

همان طور که گفته شد کمرویی و خجالتی بودن در همه جا دیده می شود اما شدت آن به یک اندازه نیست.

به طور کلی کمرویی و خجالت در چین، ژاپن و خاورمیانه بیش تر دیده می شود.

معمولا تصور می شود که زنان بیش تر از مردان خجالتی هستند اما به نظر می آید که این امر به دلیل زندگی در جوامع سنتی است و مردان به دلیل قضاوت دیگران سعی می کنند خجالت خود را مخفی کنند.

شما می توانید برای راهنمایی تخصصی با مراکز برتر مشاوره فردی "مرکز مشاوره ستاره زندگی" تماس حاصل کنید، رزرو وقت: 02122354282 و 02122247100 و  09035673050 و 09108347597