روانشناسی شخصیت (ناگفته ها را شکف کنید)


روانشناسی شخصیت یکی از شاخه های روانشناسی است که شخصیت شما بر روی بسیاری از جنبه های زندگی از روابط گرفته تا شیوه زندگی شما اثر می گذارد. شاید بتوان شخصیت هر فرد را بر اساس رفتارهای او بررسی کرد، اما مطالعات علمی و تخصصی تمام جنبه های شخصیتی فرد را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد.

روانشناسی شخصیت

روانشناسی شخصیت یکی از گسترده ترین و محبوب ترین شاخه های روانشناسی است.

متخصصانی که در این شاخه فعالیت می کنند به چگونگی رشد، نحوه تفکر و رفتار، تغییر شخصیت و شباهت افراد با یکدیگر می پردازند. آن ها همچنین اختلالات شخصیتی را ارزیابی، تشخیص و درمان می کنند.

شخصیت چیست؟ شناخت شخصیت چگونه می تواند به شما کمک کند تا سلامتی عاطفی خود را تضمین کنید؟

روانشناسی شخصیت - تیپ شخصیتی

شخصیت چیست؟

چه چیزی شخصیت شما را به وجود می آورد؟ بسیاری از عوامل از جمله ژنتیک، تربیت، تجربه و الگوهای فکری و رفتاری شخصیت شما را شکل می دهند.

خیلی از متخصصان بیان دارند که آنچه شما را منحصر به فرد می کند الگوهای افکاری، احساسی و رفتارهایی است که شخصیت شما را شکل می دهد. اگرچه هیچ تعریف مشخصی از شخصیت وجود ندارد، اما اغلب به عنوان چیزی تصور می شود که در درون فرد شکل می گیرد و در طول زندگی کاملاً ثابت است.

شخصیت شامل همه ی افکار ، الگوهای رفتاری و نگرش های اجتماعی می شود که بر دیدگاه و باور ما در مورد دیگران و دنیای اطرافمان تأثیر می گذارد.

درک شخصیت به روانشناسان امکان پیش بینی پاسخ افراد به شرایط خاص را فراهم می کند. برای درک این موضوع که محققان چگونه انواع شخصیت ها را بررسی می کنند، بهتر است چند مورد از نظریه های شخصیتی را مطالعه کنیم.


نظریه های روانشناسی شخصیت

تئوری های زیادی برای بررسی جنبه های شخصیتی گردآوری شده است. برخی از این نظریه ها به بررسی چگونگی رشد شخصیت و برخی دیگر به تفاوت های فردی در شخصیت افراد می پردازند.

نظریه صفات اصلی شخصیت

نظریه صفات بر اساس این ایده شکل گرفته است که شخصیت از صفات گسترده و یا امیال تشکیل شده است. نظریه های مختلفی برای شناسایی ویژگی های اصلی شخصیت و تلاش برای تعیین تعداد کل صفات شخصیتی ارائه شده است .

روانشناس معروف گوردون آلپورت یکی از اولین کسانی بود که شخصیت را از دیدگاه ویژگی های فردی توصیف کرد. آلپورت در دیدگاه خود اظهار داشت که سه نوع صفات در هر فرد وجود دارد:  اصلی، مرکزی و فرعی.

صفات  اصلی خصوصیاتی هستند که شخصیت فرد را شکل می دهند و عمیق و ریشه دار هستند. صفات مرکزی آن دسته از خصوصیات هستند که به حدی غالب هستند که شخص  اصولاً با این خصوصیات شناخته می شود. صفات فرعی شامل صفاتی می شود که فرد به وجود آن ها آگاهی دارد ولی وجود آن ها برای دیگران مشخص نیست.

برای  بررسی  صفت اصلی می توان کارهای خیرخواهانه مادر ترزا را مثال زد. او برای کارهای خیرخواهانه خود بسیار مشهور بود به طوری که نام او تقریباً مترادف  با ارائه خدمات به نیازمندان بود.

آلپورت اظهار داشت که حدود 4000 ویژگی فردی وجود دارد اما روان شناس ریموند کتل اصرار داشت که تنها 16 ویژگی فردی وجود دارد. کتل همچنین معتقد بود که  همه ی افراد دارای هر صفت در درجات مختلف هستند.

روانشناسی شخصیت - تیپ شخصیتی

سه مولفه اصلی روانشناسی شخصیت

یک  روانشناس دیگر به نام هانس آیزنک لیست صفات را بیشتر محدود کرد و بیان داشت که فقط سه ویژگی فردی وجود دارد: 

  • درونگرایی – برونگرایی
  • ثبات_ بی‌ثباتی احساسی
  • اجتماعی_ ضد اجتماعی بودن یا سایکوتیک بودن

نظریه شخصیت 5 گانه

امروزه نظریه مدل پنج عاملی شخصیت از محبوبیت بالایی برخوردار است و توسط بسیاری از متخصصین پذیرفته شده است. بر اساس این مدل، شخصیت انسان از پنج بعد اصلی تشکیل شده‌است.

  • توافقی
  • بازبودن
  • برون گرایی
  • روان‌رنجوری یا روان‌نژندی
  • واجدانی بودن

تئوری پنج بعد اصلی بیان می کند که هر صفت طیف گسترده ای دارد و شخصیت هر فرد در جایی از این طیف قرار می گیرد.


چگونه شخصیت ما رشد و تغییر می کند

نظریه رشد روان جنسی فروید که یکی از معروف تریننظریه های شخصیت است بیان می کند که شخصيت انسان طی يک سری مراحل در طول دوران کودکي شکل مي گيرد.

اگر هر مرحله با موفقيت تکميل شود، شخصيت فرد به شکل سالمی رشد پیدا می کند. و چنانچه جنبه هايی از آن با موفقیت طی نشود، به  «تثبيت» می انجامد. تثبيت يعني تمرکز ماندگار بر روی مرحله روانی-جنسی. تا زمانی که اين تعارض حل نشود، فرد در مرحله «گرفتار» باقي مي ماند.

اریک اریکسون ، روانشناس دیگر ،8 مرحله را برای رشد روانی-اجتماعی انسان در نظر گرفته بود.

اریکسون اعتقاد داشت که تمامی انسان‌ها در مراحل رشد با نوعی تضاد مواجه می شوند که همین مسئله نقطه ی عطفی در مراحل رشد آنان خواهد بود و تکمیل موفقیت آمیز هر مرحله منجر به رشد یک شخصیت سالم می شود.

اریكسون علاقه داشت که تاثیر تعاملات اجتماعی بر رشد شخصیت فرد را بررسی کند.

در حالی که نظریه فروید اظهار داشت که شخصیت در اوایل جوانی شکل می گیرد و غیرقابل تغییر است، ولی اریکسون معتقد بود که شخصیت در طول زندگی فرد شکل می گیرد.

روانشناسی شخصیت - تیپ شخصیتی

نحوه بررسی و آزمون شخصیت ها

برای مطالعه و سنجش شخصیت، روانشناسان آزمون ها و ارزیابی های مختلفی را فراهم کرده اند.

درک بهتر شخصیت شما می تواند در بسیاری از جنبه های زندگی شما تاثیر گذار باشد. به عنوان مثال، ممکن است روابط شما با دوستان، اعضای خانواده و همکارانتان بهبود یابد.

شما احتمالاً با مجموعه ای از تست های شخصیتی روبرو شده اید. برخی از این آزمایشات قصد دارند شخصیت واقعی شما را بررسی کند، در حالی که برخی دیگر به وضوح فقط برای سرگرمی ایجاد شده اند.

سعی کنید از آزمون های رسمی و معتبر برای تشخیص شخصیت خود استفاده کنید.

اختلالات شخصیتی

روانشناسان در شاخه روان شناسی شخصیت به مطالعه مشکلات مربوط به شخصیت افراد علاقه دارند. اختلالات شخصیتی به عنوان اختلالات روانی مزمن و فراگیر شناخته می شوند و می توانند بر فکر، رفتار و عملکرد فرد تأثیر جدی بگذارند.

طبق گزارشات موسسه ملی بهداشت روان (NIH)، تقریباً 9.1٪ از جمعیت بزرگسال در ایالات متحده هر سال حداقل علائم یک اختلال شخصیتی را تجربه می کنند.

تشخیص اختلالات شخصیتی می تواند ناراحت کننده باشد، اما باید بدانید که این اختلالات کاملا قابل درمان هستند. 

مشاوران و متخصصان در این زمینه روانشناسی شخصیت می توانند به شما کمک کنند تا کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید.

مرکز مشاوره ستاره 

بررسی شخصیت موضوعی گسترده و پچیده است که تمام زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. همان طور که ذکر شد روش های زیادی برای تفکر و بررسی در مورد شخصیت وجود دارد. برخی از این نظریه ها بر ویژگی های فردی در مراحل مختلف رشد متمرکز هستند.

روانشناسان با بررسی شخصیت فرد و شناسایی مشکلات موجود در خانه، مدرسه، محل کار و روابط بهتر می توانند به افراد کمک کنند تا مهارت های کنترل و مدیریت اختلالات شخصیتی را به دست آورند.

شما به راحتی می توانید با مراکز برتر مشاوره روانشناسی تماس حاصل کنید، رزرو وقت با شماره های 02122354282 و 02122247100 و 09035673050 و 09108347597 امکان پذیر است.



افراد درون گرا با چه کسانی ازدواج می کنند؟

افراد درون گرا با چه کسانی ازدواج می کنند؟

درون گرایی و برون گرایی دو تیپ شخصیتی متضاد هم هستند، بنابراین آشنایی با ویژگی های این دو تیپ شخصیتی پیش از ازدواج مهم می باشد، در این مقاله به اینکه افراد  درون گرا با چه کسانی ازدواج می کنند و ویژگی ازدواج افراد درونگر ا   پرداخته شده است.
11 باور غلط در مورد افراد درون گرا

11 باور غلط در مورد افراد درون گرا

11 باور غلط در مورد افراد درون گرا وجود دارد. در حالی که  افراد درونگرا از یک سوم تا نیمی از جمعیت را تشکیل می دهند، افراد با این نوع شخصیتی معمولا بیان دارند که دیگران آن ها را درک نمی کنند. در اینجا برخی از داستان های ساختگی و باورهای غلط در مورد درون گرایی آورده شده است.
تفاوت عجیب میان زنان و مردان | آخرین شواهد علمی

تفاوت عجیب میان زنان و مردان | آخرین شواهد علمی

تفاوت زن و مرد بر زندگی فردی و زندگی مشترک افراد تاثیر شایان توجهی دارد.  شاید احساس می کنید که شوهرتان فردی بی توجه می باشد که به جزئیات دقت نمی کند. ممکن است وقتی همسرتان سرگرم انجام کارهای دیگر است عصبانی و بداخلاق شود و وقتی با او صحبت می کنید جواب شما را ندهد.
نقاط قوت و معایب رفتاری برون گرایی

نقاط قوت و معایب رفتاری برون گرایی

نقاط قوت و معایب رفتاری برون گرایی شامل اجتماعی بودن، پرحرفی، اعتماد به نفس و تحریک پذیری شناخته می شوند. در مدل پنج عاملی شخصیتی که یک آزمون تجربی برای اندازه‌گیری ابعاد و صفات شخصیتی است، برونگرایی یکی از پنج ویژگی اصلی شخصیت انسان را تشکیل می دهد.
تفاوت زنان و مردان در هنگام عصبانیت

تفاوت زنان و مردان در هنگام عصبانیت

زنان و مردان علی رغم اینکه می توانند مکمل خوبی برای هم باشند و نیازهای مختلف یکدیگر را برطرف کنند، در بسیاری از زمینه ها با یکدیگر تفاوت دارند که اگر افراد از این تفاوت ها آگاه نباشند و نحوه رفتار درست و آگاهانه را فرا نگرفته باشند در بسیاری از روابط خود به مشکل می خورند، در واقع می توان گفت که وجود...
نکات طلایی شناخت زنان که هیچکس به شما نمی گویند

نکات طلایی شناخت زنان که هیچکس به شما نمی گویند

در این مقاله به بررسی تحلیل شخصیت زنان می پردازیم و 4 بعد اصلی آن را به تفکیک مورد بررسی قرار می دهیم، بر اساس نظریه های مشهور روانشناسی شخصیت زن به 4 بعد اصلی تقسیم شده است که در مقاله ها و نظریه های مختلف این بعد ها اسامی متفاوتی دارد، اما مفهوم آن ها با هم مشابه می باشد.
شناخت شخصیت زنان بر اساس تیپ های شخصیتی

شناخت شخصیت زنان بر اساس تیپ های شخصیتی

« تیپ» از کلمه یونانی «توپس»گرفته شده است و به معنی نقش و اثر می باشد. تیپ شخصیتی زنان انواع مختلفی دارند و در روانشناسی به معنای خصوصیات ویژه جسمی و روان شناختی خاصی می باشند که آدم ها را از یکدیگر مجزا می کنند.
نیازهای اساسی مردان که به زنان نمی گویند

نیازهای اساسی مردان که به زنان نمی گویند

آگاهی از نیاز مردان در زندگی می تواند رابطه ای عمیق بین زنان و مردان ایجاد کند. شاید در نگاه اول مردان سرسخت و بدون هیچ نیاز روحی به نظر بیایند، اما مردها هم انسان هستند و احساس دارند.
تفاوت افراد درونگرا و افراد خجالتی در چیست؟

تفاوت افراد درونگرا و افراد خجالتی در چیست؟

افراد درونگرا و افراد خجالتی چه تفاوتی دارند؟ کمرویی و درونگرایی معمولاً با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند. کمرویی شامل احساس ترسی می شود که در مواجه با دیگران ایجاد می شود، در حالی که افراد درونگرا تنهایی را ترجیح می دهند و در تنهایی انرژی کسب می کنند.
ویژگی های رفتاری افراد کمرو | آیا کمرو هستید؟

ویژگی های رفتاری افراد کمرو | آیا کمرو هستید؟

آیا کمرو هستید؟ ویژگی های رفتاری افراد کمرو   در محیط خانواده و دوستان و با افراد غریبه چگونه است؟ از دیدگاه زیستی می توان گفت که ویژگی های مشترکی را می توان بین کسانی که دچار کمرویی هستند پیدا کرد. در این خصوص می توان به علایم فیزیکی مانند تپش قلب، سرخ شدن چهره، انقباض عضلانی، اضطراب، تغییر تن...