در مورد علل و تاثیر تشویق کودکان چه می دانید؟ هر کدام از والدین به دنبال راهی برای تربیت موثر فرزندشان می باشند و برای این که نسبت به هدفتان آگاهی داشته باشید از بهترین روش های فرزند پروری که به ذهنتان می رسد استفاده خواهید کرد و در صورتی که نسبت به متدهای تربیتی و تاثیر آن ها آگاهی نداشته باشید در این حالت نخواهید توانست بسیاری از برخوردها و رفتارهای تان را عملی کنید.

احتمالا بر طبق مشاهدات خود متوجه شده اید که اگر از پاداش و تشویق های غیر اصولی استفاده کنید تاثیر منفی بر روی کودکتان خواهد گذاشت و باعث دور شدن او از اهداف تربیتی والدینش می شود .

برای آن که بتوانید رفتارهای غلط فرزندتان را اصلاح نمایید باید به صورت ریزبینانه تر به روش های تشویق و تنبیه کودک خود توجه داشته باشید، در ادامه این مقاله در مورد علل و پیامدهای تشویق کودکان بیشتر آشنا خواهید شد.

پیشنهاد مشاور: 11 نکته در مورد تربیت کودک که کسی به شما نمی گوید

علل و تاثیر تشویق بر کودکان، چرا باید کودک خود را تشویق کنیم؟

کودکان ذاتا نیاز دارن تا مورد تشویق و پاداش قرار گیرند زیرا این کار به آن ها انگیزه لازم را می دهد تا کارهایشان را به درستی انجام دهند، در حقیقت آن ها برای انجام کارهای روزانه شان و یا دست یابی به اهداف ویژه در هر مرحله از رشد مانند راه رفتن، غذا خوردن، نشستن، رفتن به مدرسه و غیره نیاز به داشتن انگیزه و دریافت تشویق دارند.

دادن انگیزه و تشویق به آن ها کمک می کنند تا کارهای خودشان را راحت تر انجام دهند و به همین منظور والدین برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانند روش های تشویق کودکان را مورد مطالعه قرار دهند.

چرا باید کودکان را تشویق کرد؟

در هر نوبت تشویق کودکان چه پاداشی بدهیم؟

باید این نکته را در نظر بگیرید که دادن انگیزه به کودک مساوی با پاداش نقدی مانند دادن عروسک، شکلات و پول و غیره به کودک نمی باشد شما باید ابتدا از انگیزه های بیرونی شروع کنید و به فرزندتان اجازه دهید تا به انگیزه های درونی برسد، منظور این می باشد که کودکتان را به صورتی افراطی به جایزه و پاداش وابسته نکنید و باید در این خصوص جانب اعتدال را رعایت کنید و به فرزندتان اجازه دهید تا به مرور انگیزه های درونی خودش را پیدا کند.

چطور تشویق کودکان را درونی و خودکار کنیم؟

در صورتی که شما کنجکاوی های طبیعی کودکتان را مورد تشویق قرار دهید، آن ها را به سمت انگیزه های درونی خود هدایت می شوند و به مرور زمان بدون آن که نیاز به جایزه و مشوق بیرونی داشته باشند می توانند کارهایشان را برای این که لذت ببرند انجام دهند، کودکانی که برای انگیزه گرفتن به خودشان متکی می شوند در بزرگسالی باعث می شود تا عزت نفس فرد افزایش یابد و سلامت روان را در سطح بالاتری تجربه خواهد کرد، این گونه تاثیر تشویق بر کودکان به مرور زمان حالت درونی و خودکار به خود می گیرد

پیشنهاد مشاور: راهکارهای درمان ترس از تاریکی در کودکان

تشویق موثر کودکان چگونه است؟

یکی از اشتباهات تربیتی والدین استفاده از روش های نادرست و غیر موثر برای تشویق کودکان می باشد، و در صورتی که تشویق در زمان مناسبی صورت گیرد تشویقی موثر خواهد بود و برای این که این نوع تشویق تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد به جای این که به نتیجه کار توجه کنید به میزان تلاش و فعالیت فرزندتان تمرکز داشته باشید و سعی کنید آن ها را با تشویق های کلامی تقویت نمایید.

برای مثال اگر کودک تان با همسالان خود رقابت می کند می توانید به او بگویید که" ما به تلاش های تو افتخار می کنیم و هر نتیجه ای که به دست آوری برای ما ارزشمند خواهد بود و تلاش های تو بسیار برای ما ارزش دارد"، همچنین در این خصوص می توانید به مشاوره کودک مراجعه کنید تا در این زمینه شما را راهنمایی کند.

علل و تشویق بر کودکان، تشویق موثر چه مزایایی دارد؟

تشویق کردن اگر به صورت صحیح و به موقع باشد بر روی سلامت روان فرزندتان تاثیر مثبتی خواهد گذاشت از جمله تاثیرات موثر تشویق کودکان می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • بیشتر برای خودشان ارزش قائل می باشند و این خود ارزشمندی باعث می شود تا به عزت نفس بالاتری برسند.
  • تقویت عزت نفس، در صورتی که عزت نفس خود را بالا ببرند روحیه آن ها شادتر می شود و احتمال موفق شدن آن ها در حوزه های مختلف افزایش می یابد.
  • افزایش پشتکار و تداوم رفتارهای خوشایند در فرزند
  • افزایش انگیزه و دادن دید بهتر به دوره های بعدی رشد به خصوص در دوران نوجوانی
  • افزایش انگیزه های درونی
  • در صورتی که فرد از سلامت روان مناسبی برخوردار باشد در این حالت اختلالات مختلفی مانند افسردگی و اضطراب کاهش می یابد.

پیشنهاد مشاور: کاهش استرس کودکان در مدرسه که آینده کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد

چگونه با استفاده از کلمات کودک را ستایش و تشویق کنیم

روش های زیادی برای ستایش کودک وجود دارد، اما همه کلمات تشویقی همانند یکدیگر نمی باشند. در صورت استفاده زیاد، برخی از انواع تشویق در واقع می تواند تاثیر خود را از دست دهند. در اینجا 7 نکته برای استفاده از کلمات تشویقی برای کودکان آورده شده است:

1.صادق باشید

والدین گاهی اوقات برای افزایش اعتماد به نفس کودک بیش از اندازه از کودک خود تعریف می کنند و معیار صداقت را رعایت نمی کنند.به خاطر داشته باشید که تحسین به دروغ می تواند آسیب زیادی به همراه داشته باشد. در این حالت کودک ممکن است تصور کند که لایق تشویق نمی باشد و خود را سرزنش کند.

2.از کلمات خاص استفاده کنید

به جای استفاده از کلمات همیشگی برای تشویق کودک سعی کنید خلاقیت به خرج دهید. سعی کنید هنگام تعریف کردن به بخشی از کار فرزندتان اشاره کنید و با این کار به او نشان دهید که به طور دقیق به کار او توجه کرده اید. این کار نتایج عالی به همراه دارد.

پیشنهاد مشاور: محافظت از کودکی که مورد قلدری قرار گرفته با بازی درمانی

3.تلاش کودک را تحسین کنید نه موفقیت او را

یکی از دلایلی که انسان باهوش ترین حیوان روی زمین است این است که انسان همیشه قصد دارد علت و معلول مسائل را یاد گرفته و درک کند و این مسئله بر بزرگسالی او نیز تاثیر می گذارد. وقتی کودک خود را برای تلاشی که می کند ستایش کنید کودک موفقیت را به تلاش ربط می دهد و همه ما قادر به تلاش بیش تر هستیم ولی بیش تر اوقات نتیجه دست ما نیست. این طرز تفکر باعث می شود که کودک به افزایش مهارت ها و توانایی های خود باور پیدا کند.

4. از کنترل به وسیله تمجید کودک اجتناب کنید

وقتی کودک می بینند که احساس ارزشمندی او منوط به تأیید و قضاوت مثبت است، به دنبال اهدافی می رود که به واسطه آن ها مورد تایید قرار گرفته و احساس ارزشمندی پیدا کند. ممکن است والدین احساس کنند که این چیزی است که می خواهند اما کودکانی که احساس می کنند ارزش شخصی شان به تأیید دیگران بستگی دارد، تمایل ندارند که چیزهای جدیدی را امتحان کنند، زیرا می ترسند که نتوانند در مسائل جدید نیز موفق باشند. همچنین کودکان خلاقیت کمتری دارند زیرا نوآوری ممکن است هنجارهای فرهنگ را بر هم بزند و مورد قضاوت قرار بگیرند. این کودکان اعتماد به نفس کم تری دارند و دختران بیش تر از پسران تحت تاثیر آن قرار می گیرند.

چرا باید کودکان را تشویق کرد؟

5.از مقایسه خودداری کنید

بیش تر ما به مقایسه شدن در مدرسه، دانشگاه، محل کار یا خانواده را تجربه کرده ایم. گاهی اوقات این مقایسه برای این انجام می شود که کودک تلاش بیش تری داشته باشد یا پیشرفت کند. مشکل زمانی شروع می شود که کودک در این شرایط شکست بخورد. تصور کنید که مدیر شرکت تان شما را با همکار تان مقایسه می کند اگر عملکرد شما بهتر شود حتما حس خوبی پیدا می کنید اما اگر شکست بخورید احتمالا دچار ناراحتی یا حتی افسردگی می شوید. این امر برای کودکان نیز صدق می کند.

کودک پس از شکست مقایسه را متوقف نمی کند و به این مقایسه ادامه می دهد و حتی ممکن است تصور کند که همیشه شکست و موفقیت خود را باید با دیگران مقایسه کند و این امر می تواند به او آسیب بزند.

6. از تعریف بیش از اندازه دوری کنید

وقتی والدین کارهای ساده را تحسین کرده یا هر چیزی را بیش از حد تحسین کنند، بر کودک تاثیر منفی می گذارند. این کار دو تاثیر متفاوت به همراه دارد، اگر کودک اعتماد به نفس بالایی داشته باشد ممکن است باعث خودشیفتگی کودک شود. اگر کودک اعتماد به نفس کمی داشته باشد علاوه بر اینکه این کار باعث کاهش اعتماد به نفس کودک می شود باعث از بین بردن انگیزه کودک نیز می شود. این کار همچنین باعث می شود که کودک همیشه انتظار داشته باشد که مورد تحسین قرار بگیرد.

7. غیرمنتظره باشید

سعی کنید قابل پیش بینی نباشید می توانید یک یادداشت برای او بگذارید، کودک را در آغوش بگیرید تنها به کلمات تکیه نکنید. اگر تنها از کلمات استفاده کنید به مرور کلمات ارزش خود را از دست می دهند.

پیشنهاد مشاور: دوران کودکی افراد در ازدواج آن ها چه تاثیری دارد؟

آشنایی با مرکز مشاوره ستاره ایرانیان

مرکز مشاوره ستاره ایرانیان سابقه های طولانی در خدمات مشاوره ای و ارائه خدمات درمانی دارد و در زمینه های مختلفی فعالیت می کند که از جمله آن کودک می باشد که جزء بهترین و جامع ترین مراکز خدمات روانشناسی است، این مراکز از متخصصین با تجربه جمع آوری شده اند و خدماتی با بهترین کیفیت ارائه می دهند.

ستاره ایرانیان به مراجعین این امکان را می دهد تا از ابزارهایی مانند تلفن و اینترنت برای مشاوره بهره مند شوند تا در کمترین زمان ممکن با متخصصان در زمینه های مختلف در ارتباط باشند در این خصوص می توانید از مشاوره کودک کمک بگیرید تا اصول و راهکارهای تشویق کودکان را به شما بیاموزد و با توجه به رفتاری که کودکان انجام می دهد به آن ها پاداش مناسبی بدهید، هم چنین می توانید روش های مناسب تربیت کودک را به خوبی یاد بگیرید و از آن استفاده نمایید. 

سوالات متداول

تاثیر سبک های فرزند پروری بر تشویق کردن کودکان چگونه است؟

والدینی که سبک های تربیتی آن ها سهل گیرانه می باشد کودکان را بسیار تشویق می کنند و والدینی که سبک مستبدانه را در پیش می گیرند خیلی کم از روش های تشویقی استفاده می کنند، والدین باید به سبک فرزند پروری خودشان توجه داشته باشند زیرا این سبک ها در مورد تربیت کودک بسیار موثر و مفید خواهد بود و تاثیر بسیاری بر روی کودک می گذارد.

بهترین تشویق برای کودکان چیست؟

سعی کنید پاداش و تشویقی که در نظر می گیرید با توجه به رفتاری که کودکان انجام می دهند و هم چنین بر اساس علایقشان باشد ، ابتدا باید انگیزه ها و مشوق های بیرونی را در نظر بگیرید و از آن ها شروع کنید و به تدریج به فرزندتان اجازه دهید تا به انگیزه های درونی برسند و بدون نیاز به تشویق شدن، رفتارشان را به خاطر دوست داشتن و علاقه انجام دهند تا در فعالیت انجام شده موفق شوند.

شما به راحتی می توانید با مراکز برتر مشاوره کودک همچون "مرکز مشاوره ستاره" تماس حاصل کنید، رزرو وقت با مشاور از طریق شماره های 02122354282و 02122247100و به وسیله موبایل از طریق شماره های 09035673050 و 09108347597 امکان پذیر است.