روابط خوب خانوادگی به کودکان کمک می کند تا در کنار خانواده خود احساس امنیت و دوست داشتن کنند. این روابط به شما کمک می کنند احساس خوبی داشته باشید و از کنار خانواده بودن لذت ببرید. با داشتن کیفیت، ارتباطات، کار تیمی و قدردانی می توانید در خانواده خود روابط خوبی برقرار کنید.

فهرست مطالب:

  • چرا روابط خانوادگی مهم است
  • کیفیت زمان و روابط خانوادگی
  • ارتباط مثبت و روابط خانوادگی
  • کار تیمی و روابط خانوادگی
  • قدردانی از یکدیگر و روابط خانوادگی

چرا روابط خانوادگی مهم است

روابط خوب خانوادگی بسیار لذت بخش است، در کنار خانواده شاد و خندان بودن همیشه دلنشین و آرامش بخش است.

نحوه ایجاد روابط خوب خانوادگی

اما روابط خوب خانوادگی به دلایل زیادی نیز مهم است، بعضی از این دلایل را به اختصار ذکر می کنیم.

روابط خوب خانوادگی باعث می شود:

  •  کودکان احساس امنیت و عشق کنند و این به رشد مغز آن ها کمک می کند.
  • می تواند برای غلبه بر مشکلات مربوط به خوردن، خوابیدن، یادگیری و رفتار کودکان کمک کند.
  • حل مشکلات و مناقشات خانواده را آسان تر می کند.
  • به فرزندانتان كمك می کند كه به اختلاف نظرها را احترام بگذارند.
  • به بچه ها مهارت های لازم برای ایجاد روابط سالم با دیگران را یاد می دهد.

به همین دلیل همواره ارزش دارد به روابطی که با فرزندان خود و سایر اعضای خانواده دارید، بنگرید و در مورد چگونگی بهبود آن ها فکر کنید. پیشرفت در روابط بیش تر از همه به کودکان در حال یادگیری کمک می کند.

وجود مشغله های فکری، کاری و مالی ممکن است مانع ارتباط شما با فرزندانتان شود ولی همیشه به یاد داشته باشید که به عنوان یک والد، شما می توانید بهترین کاری را که برای فرزندان خود انجام می دهید توسعه روابط خوب خانوادگی است. البته این به این معنی نیست که پول در زندگی اهمیتی ندارد ولی هیچ چیز نمی تواند جای رابطه بین والد و فرزند را بگیرد.

روابط خوب خانوادگی بخش مهمی از  خانواده های سالم و متعادل است. خانواده های قوی با استفاده از عشق، امنیت، برقراری ارتباط و همچنین چند قانون دیگر رشد می کنند.

کیفیت زمان و روابط خانوادگی

در هر خانواده ای وجود زمان با کیفیت الزامی است، این مدت زمان می تواند در هر جایی و هر شرایطی اتفاق بیفتد. این اصطلاح بیشتر در مورد زمان هایی استفاده می شود که خانواده دور هم جمع می شوند. در اینجا چند روش وجود دارد که می توانید زمان با کیفیت را در خانواده خود به وجود بیاورید:

  • از اوقات روزمره برای در کنار هم بودن و صحبت کردن و به اشتراک گذاشتن خاطرات خنده دار استفاده کنید. به عنوان مثال، وعده های غذایی در کنار خانواده و مسافرت با ماشین می تواند اوقات خوبی برای گذراندن روز باشد.
  • برای تقویت روابط فردی، با هر یک از اعضای خانواده صحبت های فرد به فرد داشته باشید، این کار می تواند قبل از خواب بچه ها صورت بگیرد.
  • زمانی را با شریک زندگی خود کنار بگذارید. این کار می تواند ایده خوبی باشد، برای فرزندان خود توضیح دهید که برای رابطه شما و همسرتان مهم است که با همدیگر در تعامل باشید.
  • به عنوان یک خانواده، کارهای منظم و سرگرم کننده را با هم انجام دهید این کارها می توانند به سادگی دیدن یک بازی فوتبال خانوادگی در پارک ها یا بازی های دست جمعی در هر هفته باشد.
  • درمورد روبداد های مهم مانند تولدها از قبل برنامه ریزی کنید. حتی کودکان خردسال نیز می توانند در این تصمیم گیری ها به شما کمک کنند. با این کار به کودکان شخصیت می دهید و اعتماد به نفس آن ها را بالا می برید.

نحوه ایجاد روابط خوب خانوادگی

ارتباط مثبت و روابط خانوادگی

ارتباط مثبت یعنی ایجاد اختصاص دادن وقتی برای گوش دادن به حرف های اعضای خانواده بدون هیچ گونه قضاوتی یا دعوایی.

ارتباط مثبت در خانواده باعث می شود که اعضای خانواده  احساس درک شدن، احترام و ارزشمندی داشته باشند و این روابط شما را تقویت می کند. سعی کنید هیچ وقت کودک خود را نصیحت نکنید تا راحت تر حرف هایش را با شما مطرح کند.

برای تقویت روابط خانوادگی خود این ایده های مثبت ارتباطی را امتحان کنید :

  • وقتی فرزند یا شریک زندگی شما می خواهد صحبت کند ، کارهایی را که انجام می دهید متوقف کنید و با توجه به او گوش دهید. به بقیه فرصت دهید تا نقطه نظرات یا احساسات خود را بیان کنند. اما بعضی اوقات ممکن است لازم باشد که به صحبت نکردن آن ها احترام بگذارید (به ویژه اگر آن ها نوجوان باشند).
  • برای صحبت در مورد چیزهای دشوار (مانند اعتراف به اشتباهات) و انواع احساسات از جمله عصبانیت، شادی، سرخوردگی، ترس و اضطراب آماده باشید. فقط به یاد داشته باشید که صحبت کردن در مورد احساس عصبانیت با عصبانیت متفاوت است.
  • برای مکالمات خود به خودی آماده باشید. به عنوان مثال، کودکان کوچکتر معمولاً دوست دارند هنگام حمام کردن یا هنگام خوابیدن، درمورد احساسات خود صحبت کنند.
  • برای مکالمات دشوار بخصوص با نوجوانان برنامه ریزی کنید. به عنوان مثال، رابطه جنسی، مواد مخدر، الکل، مشکلات دانشگاهی و درآمد موضوعاتی هستند که خانواده ها ممکن است با حرف زدن در مورد آن ها مشکل داشته باشند. این زمان بندی کمک می کند تا قبل از این مباحث خود را برای سوالاتی که پیش می آید آماده کنید.
  • فرزندان و شریک زندگی خود را تشویق کنید و به آن ها اطمینان بدهید که همیشه آن ها را حمایت می کنید.
  • قدردانی، عشق و تشویق را از طریق کلمات و رفتار نشان دهید. این کار می تواند به سادگی گفتن دوستت دارم قبل از خواب باشد.

ارتباطات غیر کلامی مثبت

علاوه بر ارتباطات کلامی می توانیم احساسات خود را به صورت غیر کلامی منتقل کنیم. یکی از مهمترین ویژگیهای خانواده سالم  توجه به ارتباطات غیر کلامی است.

به عنوان مثال، فرزند نوجوان شما ممکن است دوست نداشته باشد با شما صحبت کند اما به دنبال نوازش شما باشد.

همچنین مهم است که از معنای پیام های غیر کلامی ارسال شده آگاه باشید. به عنوان مثال، آغوش، بوسه و تماس چشمی این پیام را برای شما می فرستد که باید نزدیک به فرزند خود باشید. اما صدای بلند یا اخم ممکن است این پیام را برای شما ارسال کند که نباید آنجا باشید.

تماس با مرکز مشاور خانواده ستاره با شماره 02122354282 و 02122247100و با موبایل از طریق شماره های 09035673050 و 09108347597 امکان پذیر است.

نحوه ایجاد روابط خوب خانوادگی

کار تیمی و روابط خانوادگی

وقتی خانواده سالم شما به عنوان تیم کار می کند، همه افراد احساس حمایت و توانایی کمک می کنند. کار کردن به عنوان یک تیم آسان تر است و به ارتباط افراد با یکدیگر کمک می کند.

شما می توانید از راه های زیر اعضای خانواده را به کار گروهی تشویق کنید:

  • کارهای خانه را به اشتراک بگذارید. حتی کودکان بسیار كوچك را نیز در انجام کارهاشرکت دهید.
  • کودکان را در تصمیم گیری در مورد مواردی مانند فعالیت های خانوادگی، قوانین و تعطیلات شرکت دهید. به همه، به خصوص کودکان زمان خاصی برای این کار دهید، جلسات خانوادگی می تواند روش خوبی برای این کار باشد.
  • بگذارید کودکان برخی از تصمیمات خود را بگیرند. تصمیماتی که به فرزندتان اجازه می دهید بگیرد، به توانایی و بلوغ فرزندانتان و مرزهایی که تعیین کرده اید بستگی دارد. به عنوان مثال، ممکن است اجازه دهید کودک 12 ساله شما تصمیم بگیرد که از مدرسه به خانه پیاده برود یا از دوچرخه استفاده کند.
  • قوانینی ایجاد کنید که به روشنی بیان کند که خانواده شما چگونه می خواهد با اعضای خانواده رفتار کند. به عنوان مثال ، "در خانواده ما با احترام با یکدیگر صحبت می کنیم". این قوانین به همه کمک می کند تا پیشرفت کنند و زندگی آرام تری را تجربه کنند.
  • برای حل مشکلات با هم همکاری داشته باشید. این همکاری شامل گوش دادن، احترام گذاشتن به نظرات دیگران، یافتن راه حل های سازنده وسازش می شود.

نحوه ایجاد روابط خوب خانوادگی

قدردانی از یکدیگر و روابط خانوادگی

ارزش گذاری برای یکدیگر در قالب روابط خوب خانوادگی است. در اینجا روش هایی برای انجام این کار وجود دارد:

  • به علایق هم احترام بگذارید. به عنوان مثال، وقتی را برای رفتن به مسابقات ورزشی، نمایش های درام، نمایش های هنری و غیره کنار بگذارید.
  • وقتی در مورد وقایع روز صحبت می کنید، همه اعضا را در مکالمه شرکت دهید. به عنوان مثال ، "سارا امروز کلاس هات چطور پیشرفت؟"
  • زمانی را برای تعریف خاطرات کنار بگذارید. این کار ها به کودکان کمک می کند تا چیزهایی را که فراموش کرده اند را به یاد آورند یا از چیز هایی که نمی دانند مطلع شوند. به عنوان مثال قهرمانی های که مادر خانواده در زمان جوانی داشته است. یا کمک های خواهر برای نگهداری برادر کوچکش.
  • تفاوت ها، استعدادها و توانایی های اعضای خانواده را بدانید و نقاط قوت آن ها را ستایش کنید. به عنوان مثال، اگر فرزند نوجوان خود را بخاطر نمرات درخشانی که می گیرد یا آشپزی خوبی که دارد ستایش کنید، فرزند شما احساس ارزشمندی و مفید بودن می کند.

منابع:

Bornstein, M.H. (2002). Parenting infants. In M.H. Bornstein (Ed.), Handbook of parenting: Vol. 1: Children and parenting (2nd edn, pp. 3-44). Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

Rutter, M. (2002). Maternal deprivation. In M.H. Bornstein (Ed.), Handbook of parenting: Vol. 4: Social conditions and applied parenting (2nd edn, pp. 181-202). Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

Roffey, S. (2012). Introduction to positive relationships: Evidence based practice across the world. In S. Roffey (Ed.), Positive relationships: evidence based practice across the world (1st edn, pp 1-15). Berlin: Springer Science and Business Media.